Дослідники світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідники світу

793
Університет Пенсільванії опублікував рейтинг дослідницьких центрів світу, що займаються вивченням публічної політики (на теми політики, економіки, соціальної сфери, безпеки, екології та ін.).
Він був складений на основі опитування декількох тисяч учених та експертів, які оцінили результати роботи подібних організацій.
За даними дослідження, у цілому у світі налічується 5 465 дослідницьких центрів, 1 777 з них розташовані в США.
Географічна розкладка виглядає в такий спосіб: у Північній Америці базуються 1 872 дослідницьких центрів, у Західній Європі - 1 208, в Азії (включаючи п'ять колишніх середньоазіатських республік СРСР) - 653, у Латинській Америці та країнах Карибського моря - 538, у Східній Європі (включена більша частина пострадянських держав) - 514, в Африці південніше Сахари - 424, на Близькому Сході та у Північній Африці - 218, в Океанії - 38.
У десятку держав, що володіють найбільшою кількістю дослідницьких центрів, увійшла Росія. У цілому, ця десятка виглядає в такий спосіб: США - 1 777, Великобританія - 283, Німеччина - 186, Франція - 165, Аргентина - 122, Індія - 121, Росія - 107, Японія - 105, Канада - 94, Італія - 87.
Стан справ в інших пострадянських державах виглядає в такий спосіб: в Україні їх 45, в Естонії - 15, у Грузії - 14, у Литві, Вірменії та Азербайджані - по 13, у Білорусії - 12, у Киргизстані та Латвії - по 9, у Казахстані та Узбекистані - по 8, у Таджикистані - 6, у Молдові - 5.
У цілому, на звання кращого дослідницького центру світу претендували 407 організацій. У США в десятку кращих увійшли: Інститут Брукінгса\Brookings Institution, Рада Зовнішньої Політики\Council on Foreign Relations, Фонд Карнегі за Міжнародний Мир\Carnegie Endowment for International Peace, корпорація RAND, Фонд "Спадщина"\Heritage Foundation, Міжнародний Центр імені Вудро Вілсона\Woodrow Wilson International Center for Scholars, Центр Стратегічних і Міжнародних Досліджень\Center for Strategic and International Studies, Інститут Американського Підприємництва\American Enterprise Institute, Інститут Cato\Cato Institute, Інститут Гувера\Hoover Institution та Human Rights Watch (розділили 10-е місце). Агентство Washington ProFile неодноразово публікувало результати досліджень всіх цих організацій та інтерв'ю з їхніми співробітниками.
У число 10-ти кращих дослідницьких центрів Східної Європи ввійшли: Московський Центр Карнегі (1-е місце, Росія), Інститут світової економіки та міжнародних відносин РАН (2-е місце, Росія), Міжнародний Центр Політичних Досліджень (5-е місце, Україна), Литовський Інститут Вільного Ринку (6-е місце, Литва).
Крім цього, автори рейтингу опублікували назви переможців кількох номінацій. У першу трійку "фантомів" - тобто, формально незалежних дослідницьких центрів, які де-факто є державними структурами, що обслуговують авторитарні режими - потрапили російський Інститут демократії та співробітництва й узбецький Центр політичних досліджень.
За матеріалами:
Washington ProFile
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас