Оприлюднено закон про стабілізацію ситуацію у будівництві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оприлюднено закон про стабілізацію ситуацію у будівництві

Нерухомість
2047
Закон України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва" оприлюднений на веб-сайті Верховної Ради.
Закон передбачає в 2009 році завершення будівництва житлових об'єктів з готовністю більше 70% за державні кошти. В 2010 році передбачається завершення будівництва будинків з готовністю більше 50%, а після цього - будинків з готовністю менше 50%.
Закон також передбачає в державному бюджеті на 2009 рік виділення 0,5% ВВП на програму будівництва так званого "доступного житла" для покупки житла на первинному ринку.
Даний документ зобов'язує до 1 січня 2012 року кредитно-фінансові установи здійснювати пільгове кредитування забудовників для будівництва житла та інших об'єктів під заставу цінних паперів, майнових прав та інших активів.
Порядок надання таких кредитів визначається Кабінетом міністрів разом з Національним банком України (НБУ). При цьому даний порядок передбачає обмеження кошторисного прибутку до 15% прямих і загальновиробничих витрат у вартості житла та обмеження рентабельності виробництва будматеріалів, що використовуються в будівництві, до 15%.
Пільгове кредитування забезпечується Нацбанком шляхом довгострокового рефінансування кредитно-фінансових установ і компенсації їм різниці між ставкою по зазначених кредитах і поточною ринковою ставкою. При цьому у випадку компенсації процентна ставка по кредитах не може перевищувати 2% рівня облікової ставки НБУ.
Крім того, закон забороняє кредитно-фінансовим установам по укладених договорах підвищувати процентні ставки по кредитах, отриманих фізичними і юридичними особами на покупку або будівництво житла. Ставка може змінюватися тільки за згодою сторін.
Закон також передбачає створення програми будівництва житла з державною підтримкою на рівні 30%, а також спрощення дозвільних процедур у будівництві.
Крім того, відповідно до закону, Кабмін повинен створити автоматизований Єдиний держреєстр громадян, що потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартобліку.
Кабмін також повинен передбачити в держбюджеті на 2009 рік витрати в обсязі 20% надходжень у стабілізаційний фонд на будівництво житла для громадян, які мають право одержати його за рахунок держави; надання держпідтримки для будівництва доступного житла; пільгове довгострокове державне кредитування населення на будівництво житла та ін.
Даний документ також пропонує відшкодовувати забудовникові або інвесторові витрати на будівництво або реконструкцію об'єктів, мереж енерго- і газопостачання.
Закон також регулює на законодавчому рівні оренду житла з наступним викупом.
Закон №800-VI від 25 грудня "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлове будівництво" підписаний президентом України Віктором Ющенком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас