Газпром подав позов на Україну у Стокгольмський арбітраж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром подав позов на Україну у Стокгольмський арбітраж

Енергетика
1227
Газпром подав позов у Стокгольмський арбітраж, щоб зобов'язати Україну забезпечити безперебійний транзит газу в Європу.
Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з іноземними ЗМІ.
Він нагадав, що Газпром та Україна у важких умовах початку 2006р. розділили контракти на постачання газу безпосередньо споживачам України і на транзит енергосировини через її територію, транзитний контракт діє до 2013р. Крім того, у квітні 2007р. було підписано доповнення до цього документа з визначенням транзитної ставки, що діє до 2010р.
Путін підкреслив, що контракт на транзит потрапляє під шведське право, і будь-які суперечки, пов'язані з ним, повинні вирішуватися в міжнародному суді. "У рамках цього контракту Газпром подав позов у Стокгольмський арбітражний суд і просить суд у максимально короткий термін вжити забезпечувальних заходів, що забороняють "Нафтогазу України" будь-які дії, спрямовані на скорочення транзиту російського газу в Європу", - сказав Путін.
Газпром 3 січня оголосив про намір звернутися в Стокгольмський арбітраж, але дотепер не повідомляв, що вже направив відповідні документи.
Як підкреслив прем'єр РФ, для України, що підписала відповідний контракт, "цей суд (Стокгольмський) не суд". Він нагадав, що Господарський суд Києва 5 січня заборонив "Нафтогазу України" здійснювати транзит російського газу через територію країни. "Якщо ми так цивілізовано будемо і далі функціонувати, то порядку тут взагалі ніякого не буде", - сказав Путін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас