Екс-спікер Верховної Ради Яценюк бачить причини газового конфлікту в обвалі фінпоказників "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-спікер Верховної Ради Яценюк бачить причини газового конфлікту в обвалі фінпоказників "Газпрому"

Енергетика
2205
Екс-голова Верховної Ради, лідер громадської організації "Фронт змін", народний депутат (фракція НУ-НС) Арсеній Яценюк упевнений, що різке погіршення фінансових показників ВАТ "Газпром" у зв'язку з різким падінням світових цін на енергоносії каталізувало україно-російський газовий конфлікт.
Про це Яценюк сказав журналістам у Парижі в рамках Міжнародного симпозіуму "Новий світ, новий капіталізм", що проходить із ініціативи президента Франції Ніколя Саркозі.
"Цієї зими ми ввійшли в стадію холодної війни (україно-російських газових відносин). І я не зовсім розумію позицію, коли наші російські партнери виправляють ситуацію в "Газпромі" за рахунок своїх найближчих сусідів - України. Дійсно, "Газпром" має серйозні проблеми, пов'язані з істотним падінням цін на нафту, які пов'язані з тим, що "Газпром" обвалився з 3-го місця світового рейтингу на 46-е місце", - сказав він.
У зв'язку із цим Яценюк відзначив, що, за деякими оцінками, кредиторська заборгованість "Газпрому" у цей час досягла $61 млрд.
"Однак це не означає, що ми можемо вести переговори так, як це сьогодні відбувається. При падінні цін на енергоносії абсолютно об'єктивно, що ціна на газ рости не може", - додав він.
У той же час екс-спікер відзначив, що навіть якщо "Газпром" збільшує ціну на газ, то "у сучасних економічних умовах Україна повинна одержати хоч якусь компенсацію в транзиті". "Адже, мало кому відомо: щоб транспортувати російський газ у Європу, Україні треба купити в Росії близько 6 млрд кубометрів технологічного газу. І, якщо ми зараз не змінюємо ставку транзиту навіть при ціні $250, то це означає, що ми дотуємо російський "Газпром", - підкреслив Яценюк.
При цьому він відзначив, що головною причиною газового конфлікту між двома країнами є відсутність довгострокової базової угоди про купівлю-продаж, системи ціноутворення та транзиту газу між Україною і Росією. "Відсутність цього документа буде причиною щорічних протистоянь у газовій сфері", - додав він.
Яценюк також підкреслив, що "істотні проблеми у двосторонній договірно-правовій базі виникли ще з тих пір, коли перестали виконуватися двосторонні міжурядові угоди". "Ми перейшли на корпоративні відносини, а ці корпоративні відносини незрозумілі", - додав народний депутат.
Він також заявив, що в цей час державно регульовані суб'єкти, якими є НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", "більше задіяні в політиці, ніж в економіці". "Але не припустимо, щоб газ як абсолютно економічна категорія використовувався в політичних цілях. Якщо є проблема із ціною, будь ласка, сідайте за стіл переговорів, але це не означає, що треба зупиняти повністю транзит, ставити під загрозу всю українську і європейську енергетичну системи безпеки", - підкреслив Яценюк.
"Звичайно, є питання і до України. Але це питання двосторонніх переговорів, і в цих переговорах ніхто не може мати права сильного. Ми - партнери, а не підлеглі один одного. Так що, те, що відбулося, однозначно нашкодило й авторитету України, і авторитету Росії. Терміново треба сісти за переговорний стіл, а не на шлях взаємного шантажу та абсолютно незрозумілих, економічно необґрунтованих підходів, зокрема, щодо ціни на газ $450 за тисячу кубометрів. Я не знаю, звідки ця цифра", - заявив Яценюк.
Екс-спікер також відзначив: "У кожному разі в першій половині 2009 року середні ціни (у тому числі, у Західній Європі) продажі газу російським "Газпромом" будуть на рівні $250-300 за 1 тис. кубометрів. А, якщо ситуація із ціною на нафту не змінитися, то таку тенденцію варто очікувати протягом 2009-2010 р. І ці цифри далекі від прогнозних показників, які раніше декларував "Газпром", - $530".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас