Путін: Росія готова платити за транзит газу за ринковою ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Росія готова платити за транзит газу за ринковою ціною

Енергетика
4181
Україна повинна платити за газ за ринковою ціною, а Росія "готова платити ринковий транзит".
Про це заявив сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з іноземними ЗМІ.
В цьому випадку Росія готова буде оплачувати транзит за ціною 3,4 дол. за 1 тис. куб м на 100 км. відстані. В.Путін особливо підкреслив необхідність переходу на "нормальні цивілізовані ринкові відносини". Він висловив подив з приводу думки України, яка вважає, що повинна отримувати газ за нижчими цінами, ніж її сусіди. На думку В.Путіна, це прямим чином відбивається на окремих галузях економіки сусідніх країн, роблячи їх неконкурентними.
Крім того В.Путін повідомив, що Росія готова підписати контракт на постачання газу до України безпосередньо з НАК "Нафтогаз України", а також закликав Єврокомісію щонайшвидше підписати протокол про порядок перебування контролерів з боку ЄС на газових пунктах в РФ і в Україні.
Нагадаємо, раніше російська сторона називала ринкову ціну на газ для України на рівні 418 дол. за тис. куб. м, а пізніше - 450 дол. за тис. куб. м.
Як повідомлялося, під час переговорів з постачань газу в кінці грудня Росія наполягала на підвищенні цін на газ до 250 дол. за тис. куб. м при збереженні ставки транзиту на колишньому рівні. У свою чергу українська сторона вважала справедливою ціну в 201-210 дол., при підвищенні ставки транзиту до 2-2,2 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. відстані.
Крім того українська сторона підкреслювала, що за останні три роки вартість російського газу для України виросла майже в три рази - з 95 до 179 дол. за тис. куб. м, тоді як ставка транзиту збільшилася всього на 6% - з 1,6 до 1,7 дол.
Варто відзначити, що транзитна ставка територією Словаччини та Чехії складає 4 дол., а в Німеччині - від 2,5 до 3,9 євро. Більш того, в Європі є держави, які оцінюють послуги з транзиту більш ніж в 11 дол. за 1 тис. куб. м на відстань 100 км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас