Експерти: Затягування газового конфлікту позначиться на акціях українських хіміків і металургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Затягування газового конфлікту позначиться на акціях українських хіміків і металургів

Фондовий ринок
492
Газовий конфлікт на даний момент не впливає на український фондовий ринок через мінімальну активність гравців, однак його затягування позначиться, у першу чергу, на паперах підприємств хімічної і металургійної галузей України, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
Начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" (Київ) Володимир Ланда відзначив, що нинішній конфлікт між Україною та Росією став їх найбільш гострим газовим протистоянням з часів розпаду СРСР.
За словами експерта, газовий конфлікт не зробить миттєвого впливу на український фондовий ринок, оскільки в першій половині січня ринкова активність традиційно практично нульова.
"У той же час при затягуванні газового протистояння, у першу чергу, можуть постраждати котирування акцій найбільш залежних від "блакитного палива" компаній, насамперед у металургійній і хімічній галузях економіки", - підкреслив В.Ланда.
Начальник аналітичного відділу КУА "ТАСК-інвест" (Київ) Андрій Шевчишин також говорить про мінімальний вплив газового конфлікту на український фондовий ринок через його низьку активність.
"Основним ризиком є можлива ціна на газ в $400 за 1 тис. куб. м. При цьому газотранспортні проекти РФ - Північний і Південний потік - у довгостроковій перспективі позбавляють Україну основного важеля впливу - транзиту газу, що робить перехід на ринкове ціноутворення неминучим", - сказав він.
Як відзначив Шевчишин, при вартості газу $400 за 1 тис. куб. м ціна кінцевої продукції українських металургійних підприємств при нульовій рентабельності стане на 5-10% дорожче ринковій. Девальвація гривні до 8-8,5 грн за долар США дозволить працювати підприємствам з нульовою рентабельністю.
"Висока вартість газу приведе також до зниження виробництва в хімічній галузі, зокрема вартість виробництва азотних добрив виросте не менш ніж 25%", - додав він.
На думку експерта, більшість підприємств переходить на використання коксівного вугілля, що закріплено антикризовим меморандумом уряду з підтримки ГМК, підписаним у листопаді 2008 року. Однак через дефіцит цієї сировини в Україні і недостатній модернізації виробничих потужностей підприємства не зможуть виключити використання газу в технологічному ланцюжку виробництва.
Крім того, Ланда припустив, що дії російського "Газпрому" з припинення поставок газу в Україну і його транзит українською територією можуть бути спрямовані на прискорення реалізації проектів будівництва газопроводів в обхід території України.
"Не можна виключати, що дії Росії спрямовані на підвищення європейських цін на газ, а також на дискредитацію України як транзитної держави з метою прискорення реалізації проекту будівництва альтернативного газопроводу Nord Stream", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас