Медведєв наполягає на ринкових цінах на газ для України в 2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв наполягає на ринкових цінах на газ для України в 2009

Енергетика
3255
Президент Росії Дмитро Медведєв наполягає на ринкових цінах на природний газ для України в 2009 році.
Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента Росії.
"Для відновлення поставок газу українським споживачам необхідне укладання контракту між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Ціна на газ повинна бути ринковою, відповідати сформованому у Європі рівню цін на газ і визначатися за формулою ціни. Ніяких знижок і пільг не має бути взагалі", - передає прес-служба його слова в ході телефонної розмови із Президентом Віктором Ющенком 7 січня.
Президент Росії зазначив, що боргова проблема не врегульована й що заборгованість повинна бути погашена українською стороною в повному обсязі й у найкоротший термін.
Медведєв вважає, що для поновлення поставок газу необхідно створити контрольний механізм, який повинен містити в собі представників двох газових компаній, представників енергетичної влади України й Росії, спостерігачів від Європейського Союзу, а також представників міжнародних юридичних фірм, що забезпечують захист інтересів російського "Газпрому" і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
Президент Росії закликав Ющенка до негайних дій з метою досягнення необхідних домовленостей і негайного поновлення транзиту російського газу європейським споживачам.
Як повідомляло агентство, 8 січня очікується черговий раунд переговорів між "Нафтогазом України" й "Газпромом".
2 жовтня 2008 року прем'єр-міністри України й Росії Юлія Тимошенко й Володимир Путін підписали меморандум про взаємини в газовій сфері.
Меморандумом сторони вітали встановлення з 1 січня 2009 року прямих довгострокових відносин між "Газпромом" й "Нафтогазом України" з поставок газу в Україну в обсягах, що забезпечують баланс газу для споживачів України.
Сторони також підтвердили прагнення до поетапного переходу протягом трьох років на ринкові економічно обґрунтовані й взаємовигідні ціни як на імпортований природний газ, так і на тарифи за транзит газу територією України.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас