Дубина: "Нафтогаз" з 2010 р. може перейти до відбору в рахунок оплати вартості послуг з транзиту газу 28 - 29 млрд куб. м газу в рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубина: "Нафтогаз" з 2010 р. може перейти до відбору в рахунок оплати вартості послуг з транзиту газу 28 - 29 млрд куб. м газу в рік

Енергетика
2351
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявляє, що компанія з 2010 р. може перейти до відбору в рахунок оплати вартості послуг з транзиту газу 28 - 29 млрд куб. м газу в рік.
"Документами, що на сьогоднішній день діють в газовій сфері, є ратифіковані Верховною Радою Угоди між Кабінетом міністрів України і Урядом Російської Федерації 1994, 2000 і 2001 рр. На виконання умов Угоди від 4 жовтня 2001 р. підписувалися щорічні Міжурядові протоколи, в яких встановлювалися об'єми транзиту російського природного газу через територію України, розмір ставки плати за транзит, умови оплати послуг з транзиту постачаннями газу і грошовими коштами. Враховуючи, що підписання Протоколів останніми роками не проводилося, по міжнародній юридичній практиці вважаються легітимними умови Протоколу на 2005 р., яким передбачено постачання в рахунок оплати послуг з транзиту 23 млрд куб. м природного газу і надання послуг в рахунок погашення отриманого раніше НАК "Нафтогаз України" авансового платежу на суму 250 млн дол. в рік (що еквівалентне 5 млрд куб. м газу). У 2009 р. компанія вважає за можливе проводити роботу з такими параметрами, а починаючи з 2010 р. перейти до відбору в рахунок оплати вартості послуг з транзиту газу 28 - 29 млрд куб. м газу в рік", - мовиться в заяві О.Дубини.
Компанія вважає за необхідне, юридично виправданим і можливим повернутися в даний час до такого порядку роботи і вважає, що ВАТ "Газпром" в добових об'ємах газу, що подаються в ГТС України, окрім об'ємів газу узгоджених для подачі в європейські країни (296,2 млн куб. м/доба) зобов'язаний поставляти природний газ в об'ємах 63 млн куб. м/доба для споживачів України. "Компанія готова здійснювати транзит з урахуванням зобов'язань по наданню послуг в рахунок авансового платежу", - наголошується заяві.
О.Дубина підкреслює, що "Нафтогаз" для забезпечення балансу газу України природним газом готовий купити бракуючі об'єми - від 13 до 23 млрд куб. м у ВАТ "Газпром".
Крім того, за його словами, "українська делегація готова у будь-який час прибути до Москви для підписання взаємоузгоджених контрактів".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас