Росія візьме алкоголь під опіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія візьме алкоголь під опіку

530
Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про утворення Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку. Як і планувалося ще торік, нова служба візьме на себе деякі функції Міністерства сільського господарства і Міністерства фінансів.
Крім того, уряд РФ збирається встановити мінімальні оптову та роздрібні ціни на алкогольну продукцію. Як уточнив перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков, півлітра горілки в роздріб будуть коштувати не нижче 80 рублів.
Нагадаємо, формування нової "алкогольної служби" планувалося ще торік. У листопаді Зубков заявляв: "Це буде новий орган при уряді Росії, що стане займатися вирішенням усього блоку питань щодо ринку алкогольної продукції". Мінфін і Міністерство сільського господарства РФ передадуть новій службі всю роботу з формування нормативно-правової бази, а також контроль над деякими видами ліцензування.
Крім того, тоді ж було запропоновано ввести мінімальні оптову та роздрібну ціни на алкогольну продукцію. Зокрема Віктор Зубков говорив про те, що: "У підприємства, що платить всі податки та акцизи, пляшка горілки не повинна коштувати нижче 80 рублів. Все що нижче цієї ціни - це нелегальна продукція. Оптова ціна, напевно, повинна бути не менше 60 рублів".
Голова Ради Федерації Сергій Миронов, коментуючи указ президента, дав зрозуміти, що сам він виступає за введення державної монополії на ринку алкогольної продукції.
"Сподіваюся, що створення Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку - перший крок у встановленні держмонополії на ринку алкогольної продукції, за введення якої я завжди виступав". На думку Миронова, держмонополія на алкоголь - єдиний варіант навести порядок на цьому ринку і контролювати дії постачальників і виробників алкогольної продукції.
З думкою голови Ради Федерації погоджується віце-президент Національної алкогольної асоціації В'ячеслав Албу. "Російський алкогольний ринок давно чекав такого рішення від держави, так що ми позитивно ставимося до створення федеральної служби з регулювання алкогольного ринку". Він пояснив, що створення нового держоргану дозволить внести єдиний підхід до вирішення всіх питань, що стосуються ринку.
"Адже раніше ці проблеми вирішували цілі три відомства: Мінсільгосп видавав квоти на спирт, Мінфін відповідав за алкогольні ліцензії, Міністерство економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ) забезпечувало ліцензії на експорт. З появою нової Федеральної служби припиниться чехарда на ринку. І не треба побоюватися того, що зі створенням нового органа вся горілка на ринку стане державною і буде продаватися по одній ціні. Завдання служби - знайти компроміс між інтересами держави і бізнесу".
Відзначимо, що представники ринку на появу нового контролюючого органу реагують спокійно, вважаючи, що його створення держмонополією не обернеться.
"Усе буде залежати від тих повноважень, якими держава наділить "алкогольне міністерство", - говорить прес-секретар компанії Nemiroff у Росії Світлана Ментюкова. - Саме по собі створення єдиного держоргану - подія очікувана, вона не є для нас несподіванкою. Оскільки тексту указу президента ще ніхто не бачив, а також невідомо, хто стане головою нового держоргану, робити будь-які прогнози та оцінки передчасно".
У нового відомства поки, і справді, немає голови, але, як розповів В'ячеслав Албу, кандидатів на цю посаду два: один з Мінсільгоспу, інший з Мінфіну РФ. Імен їх він не назвав, тому що його: "дуже просили не говорити, хто це".
Учасники ринку розраховують, що поява нової структури допоможе вирішити кілька насущних для алкогольного ринку проблем, зокрема, питання зниження акцизу, що в ситуації поточної фінансової кризи не дозволило б виготовлювачам контрафакту скоротити частку продаваного на ринку легального, ліцензованого, алкоголю. "Через кризу доходи в населення падають. Тому всі гравці ринку побоюються, що та частина людей, що зовсім недавно перейшла в сторублевий сегмент - а це найнижчий ціновий сегмент, що дає гарантію продукції гарної якості, - знову стануть уживати контрафактний алкоголь", - пояснює Ментюкова.
Ганна Левинська
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас