Баррозу: В інтересах України і Росії зберегти імідж надійних партнерів ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу: В інтересах України і Росії зберегти імідж надійних партнерів ЄС

Енергетика
459
Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу закликав Росію та Україну забезпечити надійність постачання газу в Європу. В інтерв'ю гамбурзькій газеті Hamburger Abendblatt Баррозу висловив надію, що обидві сторони продовжать переговори з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту. За його словами, "в інтересах, як Росії, так й України" - зберегти за собою імідж надійного ділового партнера Євросоюзу.
Прем'єр-міністри Росії та України Володимир Путін і Юлія Тимошенко по телефону запевнили Баррозу, що нинішня суперечка "не зробить ніяких наслідків на постачання газу в ЄС", повідомив голова Єврокомісії.
Із закликом до поновлення переговорів щодо угоди, що "забезпечила б надійність доставки газу в Україну та Європу", у четвер виступив також держдепартамент США. Американська сторона закликає Росію та Україну розв'язати суперечку про заборгованість і про умови постачання природним газом прозорим, комерційним способом, відзначається в заяві.
На думку представника Об'єднання німецьких енергетичних компаній, "важко уявити" ситуацію, у якій би "Газпром" перекрив кран Німеччині. Як повідомив він у п'ятницю ерфуртській газеті Thüringer Allgemeine, німецькі компанії уклали з іноземними постачальниками газу довгострокові контракти, деякі з них діють аж до 2035 року. "Й обидві сторони дуже зацікавлені в надійному виконанні умов контрактів".
Російський концерн "Газпром" та український "Нафтогаз" не змогли домовитися про ціну газу для України на 2009 рік. У зв'язку із цим "Газпром" 1 січня припинив постачання газу в Україну. За даними "Інтерфаксу", голова правління російського концерну Олексій Міллер увечері 1 січня заявив, що "Газпром" має намір продавати Україні газ за ціною 418 доларів за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас