Чому квартиру краще купувати навесні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому квартиру краще купувати навесні

Нерухомість
7462
Програміст Олександр Овдійчук уже шість років збирає гроші на квартиру в Києві. Але встигнути за зростанням цін на житло йому ніяк не вдавалося: скільки б він не назбирав, ціна жаданих квадратних метрів житлоплощі підскакувала ще вище.
"На квартиру вартістю 150 тисяч доларів я б збирав ще років шість, - говорить Олександр, - але тепер житло дешевшає, і до весни в мене буде вже досить грошей для покупки".
Дешеві метри
Надії Олександра підтверджують й аналітики: ціни на квартири в перші місяці 2009 року будуть падати. "Мінімум буде досягнутий у березні-квітні. Особливо просядуть ціни на вторинне житло - порядку 25-30%", - упевнені аналітики з компанії "Канзас".
Кардинально змінили свою думку і самі забудовники, які ще в жовтні навперебій стверджували, що ціни на квартири не впадуть ніколи.
"Ціни на житло преміум-класу застигли, а на житло економкласу вже знизилися на 15-20%, - констатує голова ради директорів компанії "XXI Століття" Лев Парцхаладзе. - Думаю, 2009-й буде оптимальним роком для покупки квартир".
Більшість експертів говорять, що найвдалішим часом для придбання квадратних метрів стане весняно-літній період. У той же час січень і лютий виявляться вкрай важкими для ринку, а кількість угод у цей час буде прагнути до нуля.
Падіння цін очистить ринок від спекулянтів. Ця тенденція спостерігається вже зараз, і найнаочніше це демонструють однокімнатні квартири, що з'явилися у вільному продажі. Раніше спекулянти розкуповували їх ще на стадії котловану, щоб потім продавати по сильно завищених цінах.
Підуть у минуле й позахмарні ціни на оренду. Як стверджують експерти, основне здешевлення вже відбулося: зараз зняти квартиру в Києві можна вдвічі дешевше, ніж улітку. Наступного року ціни можуть упасти ще на 30-50%. Але головне - хазяї стануть набагато згідливішими, адже наймач може з легкістю знайти інше житло. За даними ріелторів, у столиці зараз здається 17-19 тис. вільних квартир - в 3,5-4 рази більше, ніж улітку.
Це пояснюється тим, що квартири, які знімають, звільнили звільнені працівники із провінції, що повернулися у свої міста. Крім того, через падіння цін хазяї знімають квартири із продажу і воліють поки одержувати дохід від здачі їх в оренду.
Ще однією тенденцією нового року стане забутий, але знайомий з радянських часів обмін квартирами. Адже дозволити собі без кредиту купити квартиру, яка нехай навіть сильно подешевшала, можуть далеко не всі. Тому набудуть колишню популярність старі схеми обміну "однокімнатної квартири на двокімнатну з доплатою".
А от покупці, що вклали гроші в недобудований будинок (особливо на стадії котловану), незалежно від місця розташування будинку і від репутації забудовника можуть повторити долю тих, хто довірив свої кревні "Еліта-центру". За оцінками аналітиків, уже сьогодні в Україні припинено від 25 до 50% будівництв - просто далеко не всі будівельні компанії заявляють про заморожування відкрито.
Шопінг на околиці
Наступного року доведеться потіснитися офісам і магазинам.
"Через скорочення адміністративних витрат і персоналу багато компаній змінили плани розширення або навіть, навпаки, вирішили зменшити офісні площі", - розповідає Лев Парцхаладзе.
У перші місяці 2009-го фахівці прогнозують зниження орендних ставок на офісні приміщення.
"Ми пам'ятаємо обвал ставок наприкінці 1990-х. Рівно 10 років тому внаслідок економічної кризи в Росії офісний ринок Києва нищівними темпами обвалився з $75 до $25-30", - наводить приклад Радомир Цуркан, управляючий партнер українського офісу консалтингової компанії CB Richard Ellis.
Насамперед зниження цін торкнеться найбільш дорогих приміщень: офіси класу А подешевшають у новому році на 30-40%. А компанії, що займають великі площі у висококласних офісних будівлях, будуть заощаджувати ще одним способом: ущільнювати свої офіси, а частину, що звільнилася, здавати в суборенду.
Трохи інакше йдуть справи у власників офісних приміщень класу В і В+. Їхні квадратні метри будуть затребувані, адже багато компаній, що хочуть заощадити, переїжджають із офісів вищого класу в звичайні приміщення. Тому офіси середнього класу подешевшають лише на 20-25%.
А зовсім дрібні і небагаті компанії і зовсім можуть повернутися у квартирні офіси на околицях, з яких вони і вийшли наприкінці 90-х. Крім того, серед тенденцій ринку аналітики називають перехід з річних на короткострокові договори - на 3-6 місяців.
Схожа ситуація і з магазинами - багато з них з'їжджають із центру на околиці або скорочують площі. Зневірені власники торговельних приміщень знижують орендні ставки на 25-30%, і це, як кажуть фахівці, ще не межа.
Але навіть зниження орендних ставок не врятує магазини, розраховані на покупця із середнього класу. Більше за інших пощастило компаніям, які до кризи мали декілька монобрендових магазинів - вони можуть злити їх в один мультибрендовий.
Постраждають через кризу і торгові центри. Величезні за площею проекти заморозяться на невизначений час. Їм на зміну прийдуть невеликі торгові центри із площею від 10 до 30 тис. кв. м, що будуються в основному зі швидкозмонтованих конструкцій. Причому зводити їх будуть у передмісті, там можна істотно заощадити на оплаті комунальних послуг.
Будиночок у селі
Криза остудить інтерес жителів великих міст до заміського життя. Особливо відчутно впаде попит на будинки в котеджних містечках.
"Проекти, які мали слабку концепцію або завищену вартість, значно опустять цінову планку, - говорить гендиректор девелоперської компанії "Європа" (котеджне містечко "Олімпік-парк") Сергій Єлисєєв. - А в містечок, що працюють у сегменті економкласу, немає такого цінового запасу, тому істотного зниження вартості в них не варто очікувати".
Експерти прогнозують падіння доларових цін на заміське житло на 30-40%, проте для ринку заміської нерухомості наступного року наступлять важкі часи.
"Судячи з досвіду російського ринку, що пережив важку кризу в 1998 році, різке зниження цін однаково не дасть швидкого пожвавлення продажів", - пояснює Сергій Єлисєєв.
Інтерес до передмістя навряд чи підвищиться навіть після заявленого мером Києва збільшення тарифів на квартплату в 2-4 рази (якщо це відбудеться, квартира буде обходитися дорожче, ніж утримання заміського котеджу). По-перше, переважна більшість заміських будинків розташована в місцях з недостатньо розвиненою інфраструктурою, та й за ремонт котеджу доведеться викласти набагато більше, ніж за ремонт квартири. По-друге, ціни на приватні будинки і котеджі в містечках упадуть не так сильно, як вартість квартир у місті.
Чекаємо 2010-го
Майбутній рік принесе гарні новини не тільки охочим купити квартиру в Україні. Вигідно буде купувати нерухомість і за кордоном. Адже в країнах Центральної та Східної Європи зараз теж спостерігається зниження цін. Наприклад, у Хорватії і Чорногорії ціна на нерухомість упала на 15%, у Португалії та Іспанії - на 20%, у Греції - на 30%.
"Це пов'язане з погіршенням економічних показників і із сезонністю, - пояснила Фокусу директор з продажів агентства нерухомості "Афеніда" Марія Кравець. - До початку туристичного сезону, у травні-червні, ми очікуємо нового зростання цін".
"Від наслідків кризи ринок нерухомості оправиться нескоро. Поки не стабілізується фінансовий сектор, активізації ринку не буде, - говорить Лев Парцхаладзе. - Нам потрібно гідно пережити складний 2009 рік, щоб приступити до активної роботи, коли почнеться поступовий розвиток економіки".
А це, за його словами, можливо не раніше 2010 року.
Ганна Симоненко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас