Туркменія деномінує національну валюту в 5000 разів, обмін грошей триватиме два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія деномінує національну валюту в 5000 разів, обмін грошей триватиме два роки

695
Новий, деномінований манат, що вводиться в обіг з 1 січня 2009 року, буде відповідати 5 тисячам манатів старого зразка.
Відповідно курс долара США в Туркменії складе 2 манати 85 тенге, тоді як сьогодні долар офіційно можна обміняти на 14 200 манатів.
Як говориться в повідомленні Центрального банку Туркменії, опублікованому в середу в газеті "Нейтральний Туркменістан", що виходить російською мовою, деномінація націлена, насамперед, на зміцнення національної валюти - маната, підвищення ефективності грошового обігу, удосконалювання грошових розрахунків, економію державних коштів і підвищення результативності проведеної грошової реформи.
Протягом усього 2009 року передбачається паралельний обіг грошових знаків старого і нового зразка, які будуть обов'язкові до прийому в якості законних платіжних засобів при всіх формах розрахунку на підприємствах торгівлі, сфери обслуговування та у комерційних банках.
Обмін старих грошей на нові, причому в необмеженій кількості, буде здійснюватися в банках країни і весь 2010 рік.
Зразки нових банкнот виготовлені англійською компанією De La Rue International Limited. Крім водяних знаків, захисної нитки і мікротексту, на відміну від дійсних паперових купюр, нові банкноти забезпечені спеціальним елементом для людей з ослабленим зором, що дозволяє на дотик визначити номінал банкноти.
Нові зразки манатів і тенге надійдуть у грошовий обіг у новому році за допомогою видачі заробітної плати населенню, видачі пенсій і допомог. Зарплата за грудень 2008 року була видана населенню в старих манатах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас