Як убезпечити своє житло від кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як убезпечити своє житло від кризи

Нерухомість
4484
Ще трохи й приголомшуючі наслідки економічної депресії можна буде побачити неозброєним поглядом, стверджують в один голос фахівці із залякування світовим злом на ім’я Криза.
Від цих осіб вже не раз доводилося чути про те, що всі серйозні будівельні роботи так ніколи й не відновляться, нового житла нікому не дістанеться, а на місці привабливих проектів немов "вирвані зуби" порожніми вікнами будуть зяяти висотки.
Залишимо осторонь "знавців", чиї слова вдало вписуються в ретельно продуманий сценарій з масового знецінювання найбільш ліквідних активів. Чим би вони не керувалися, їхні заяви мають успіх. Інвестор втрачає інтерес до вкладення своїх коштів у довгострокові проекти і обирає більше швидку віддачу, на зразок валютних операцій.
Пайовик у масовому порядку починає відзивати свої кошти і розривати договори з будівельними кампаніями, прирікаючи на початку себе, а потім і десятки, сотні своїх сусідів, які не відбулися, на сумну долю обманутих вкладників.
Програє і забудовник. Практика показує, що за настроями інвестора зірко стежать не тільки конкуренти, але й рейдери, які стали характерною ознакою нашого часу. Обнуління оборотних коштів, належний інформаційний супровід і "золотий ключик у нас у кишені". Ключик від вашої недобудованої квартири.
Шанси повернути втрачене для попереднього власника споруджуваного будинку дорівнюють нулю, проти нього чи не автоматично порушується кримінальна справа за обвинуваченням в "шахрайстві". Саме будівництво тоне в судових позовах і слідчій тяганині. Причому ініціатива виходить не від всеїдних поглиначів, а від пересічних громадян, які не побачили в обіцяний термін своїх кровних квадратних метрів. Клюнувши на паніку, яку розкручують рейдери, вони спішно намагаються забрати раніше вкладені копійки. Що ж, мовляв, квартира, тут хоч би гроші якось врятувати. Бідолахи й гадки не мають, як на ньому зароблять турботливі діляги (вони можуть прикриватися якимось "об'єднанням співвласників будинку"). Навесні вони продадуть добровільно віддані їм квартири з накруткою в 400%.
Сподіватися на викуп проблемного об'єкта державою теж не варто. Вона не здатна повернути вкладені гроші всім потерпілим. Якщо судити з того, як це відбувається в сусідній з нами Російській Федерації, то даний метод рефінансування будівельної галузі аж ніяк не претендує на звання "панацеї". Місцеві органи влади або відомства, які потребують в службовому житлі (наприклад, Міноборони або Мінздрав) до пропонованої їм нерухомості ставляться із завидною обережністю. Недобудови їх взагалі не цікавлять. Принципово. Готове житло, незалежно від класу і вартості, повинне бути обов'язково введене в експлуатацію. Після тривалих і майже що конкурсних процедур викупу підлягає тільки близько 10% запропонованих об'єктів.
Додамо, що в нашій країні такий механізм поки що геть-чисто відсутній. Держава, яка опинилася на межі дефолта, може дозволити собі хіба що обіцянки "розробити механізм для підтримки платоспроможного попиту на житло в Україні".
Тому замість заздалегідь перелічених за вас і вашу родину необачних дій найкраще взяти ситуацію у свої руки і разом із забудовником шукати вихід у вигляді однієї з перевірених схем компромісу. З ключами від квартири доведеться в такому випадку небагато почекати, але проте вас ніхто не позбавить права власності і витрачених грошей. Загальне рішення оформляється у вигляді світової угоди зі своєю будівельною компанією, креативники якої теж не сидять склавши руки і, якщо не хочуть втратити все і відразу, ламають голови над способами власного виживання.
Забудовники, які відчувають дефіцит коштів, можуть запропонувати вам бонусне зниження ціни, спочатку зазначеної в договорі. За інформацією РБК daily, у місті-курорті Сочі, що готується до Олімпіади, компанії вже зараз готові знижувати ціни на 20-35%, заразом надаючи покупцям як додаткові бонуси безкоштовне машиномісце і повноцінний ремонт квартири за свій рахунок (дизайн-проект і оздоблення).
Зовсім новим і, як встигли заявити власники декількох російських кампаній, "геніальним" виходом з кризи неплатежів у галузі можуть стати т.зв. квартирні аукціони.
12 грудня перший такий захід відбувся в Пермі (корпорація "Перспектива"), через п'ять днів естафету прийняв колись гламурний московський бренд Mirax Group, де тепер раді будь-якому виторгу.
"Ми вводимо новий підхід до реалізації нерухомості. Тільки тепер учасники аукціону самі визначать вартість квадратного метра. Так що стартова і фінальна вартість будуть озвучені саме учасниками даного аукціону. Я впевнений, що ми не ризикуємо", - прокоментував цю подію у своєму ЖЖ власник девелопера Сергій Полонський.
Торги проводяться у двох форматах - 1. традиційному (продаваний об'єкт виставляється на аукціонний майданчик з описом стартової ціни і механізму реалізації для ознайомлення потенційним покупцям; торги проходять у певний час і у певному місці) і 2. електронному (через Інтернет).
Зважаючи на те, що середній термін експозиції об'єкта на ринку становить кілька місяців, а в кризових умовах і того довше, другий варіант відразу знайшов популярність серед потенційних покупців. Їх влаштовує не тільки максимально спрощена процедура угоди, але й можливість купити квартиру, що сподобалася, за ціною нижче ринкової. Виграє й забудовник, адже крім прибутку він одержує популярність як антикризовий піонер і завжди доступний своїм клієнтам.
Відзначимо, що як лоти на аукціоні можуть бути виставлені майнові права й на об'єкт незакінченого будівництва. Таким чином, інвестор не втрачає у фінансовому відношенні й при нинішніх непростих умовах хоча б частково здатний повернути собі попередні капіталовкладення.
Якщо ж жоден із запропонованих рецептів вас не влаштовує, то пам’ятайте: на виході з економічної кризи ціни на нерухомість неминуче поповзуть вгору. За найбільшої максимальної амплітуди занепаду галузі, вона розтягнеться на один-два років, а те й менше, переконані фахівці з Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).
Спокійно виждавши цей період, ви зможете одержати свою квартиру або повернути назад гроші. З огляду на своєрідну валютну і депозитну програму Нацбанку, на сьогоднішній день інвестування в нерухомість є найбільш вигідним. Змінилися тільки терміни. Рецесія і пов'язана з нею повальна паніка інвесторів далеко не нескінченні.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас