Падіння долара до ієни за підсумками року стане рекордним за 2 десятиліття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння долара до ієни за підсумками року стане рекордним за 2 десятиліття

Валюта
854
Курс долара в середу падає до євро і японської ієни, американська валюта завершує рік рекордним падінням до ієни за 2 десятиліття, зростання до єдиної європейської валюти різко сповільнилося під кінець року (до 3,6%), повідомило агентство Bloomberg.
Євро значно поліпшив свої позиції відносно фунта стерлінгів - зростання цього року стало максимальним із введення єдиної європейської валюти в 1999 році (33%). Аналітики прогнозують можливість досягнення паритету євро з фунтом стерлінгів у першому кварталі 2009 року.
Євро коштував $1,4084 на 9:30 МСК у середу в порівнянні з $1,4028 у вівторок увечері.
Вартість долара до ієни опустилася до 9:30 МСК у середу до 90,25 ієни в порівнянні з 90,34 ієни на кінець попереднього торговельного дня. Курс євро до японської валюти виріс до цього часу до 127,10 ієни проти 126,97 у вівторок.
"Долар, швидше за все, продовжить слабшати в 2009 році, - заявив віце-президент трейдингового підрозділу Mizuho Corporate Bank Ltd. у Сінгапурі Норіфумі Йосіда. - Рецесія в Сполучених Штатах, імовірно, буде затяжною, оскільки дані не показують поліпшення". Експерт вважає, що до кінця 2009 року долар опуститься до 80 ієн та $1,48 за євро.
Долар США обвалився до японської нацвалюти на 19% в 2008 році в результаті колапсу ринку житлової нерухомості в США, що привів до фінансової кризи і рецесії. Ієна показала краще зростання серед 16 найбільше активно торгованих валют світу.
Доларовий індекс ICE, що враховує котирування до валют шести основних торговельних партнерів США, упав у грудні після того, як Федеральна резервна система (ФРС) уперше в історії опустила базову процентну ставку до цільового діапазону 0-0,25% і почала скуповувати боргові зобов'язання, щоб відновити економічне зростання у країні.
"Зменшення процентних ставок у США майже до нуля помітно вплинуло. У другій половині 2009 року ми побачимо ослаблення курсу долара", - стверджує голова відділу валютних операцій Standard Chartered Plc у Гонконгу Джерард Кац.
Конгрес США затвердив цього року "план порятунку" фінансової системи Troubled Asset Relief Program (TARP) у розмірі $700 млрд, і американський уряд уже витратив першу половину цих коштів на відновлення економіки. У числі інших заходів Мінфін США на цьому тижні виділив $6 млрд GMAC, фінансовому підрозділу проблемної автомобільної компанії General Motors Corp.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас