Західні топ-менеджери відмовляються від мільйонних премій через кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні топ-менеджери відмовляються від мільйонних премій через кризу

961
Американські і європейські фінансисти великого і дуже великого рівня добровільно залишаються без новорічних бонусів, щоб допомогти своїм компаніям пережити кризу.
В 2007 році, коли фінансова криза тільки набирала оберти і ще не набула світового масштабу, топ-менеджмент американської Уолл-стріт жив весело. І навіть одержав рекордну сумарну премію за рік: усього фінансисти забрали з собою 39 мільярдів доларів. Але довго щастя не протривало: наступний, 2008-й рік приніс нові рекорди - наймасштабніші скорочення, найбільші банкрутства і найгучніша грошова афера. У загальному і цілому глобальні фінансові колотнечі завдали найбільшим компаніям по всьому світові втрату приблизно на 1 трильйон доларів.
Реакція банків не змусила себе чекати: співробітникам, що зберегли свої місця, урізали премії та інші винагороди (за підрахунками великої консалтингової компанії, вони впали в середньому на 45-50%, пише RBC). Та й крупніші банкіри - топ-менеджери і навіть голови компаній - привселюдно відмовилися від власних бонусів, розміри яких часом перевалюють за кілька десятків мільйонів доларів.
Так гендиректор найбільшого американського банку "Морган Стенлі" Джон Мак залишається без премії, причому добровільно, уже другий рік підряд. Останній раз він одержував річну винагороду в 2006-му, і тоді її розмір досяг 40 млн дол.
Ллойд Бланкфейн, керівник ще одного фінансового гіганта світового масштабу "Голдман Сакс" ступив на стежку "благодійності" тільки із цього року та у такий спосіб залишився без премії у розмірі 27 млн дол. Принаймні, таким був її розмір в 2007-му. Тому, якщо виходити з того, що премії цього року впали вдвічі, Бланкфейн втратив як мінімум 13,5 мільйонів.
З європейських фінансистів від премій відмовилися: гендиректор німецького "Доїче Банк" Йозеф Акерман (торік він одержав 17 млн дол.), голова британської фінансової групи "Баркліз" Джон Варлі (3 млн дол. за 2007-й), керівник одного з підрозділів того ж "Баркліз" Роберт Даймонд (13 млн дол.), а також оновлений топ-менеджент "Об'єднаного банку Швейцарії". До речі, швейцарці в цьому списку, мабуть, взяли премію зі свідомості: навіть минуле керівництво банку, що відійшло від справ, повернуло отримані торік преміальні.
За даними західної преси, прикладу перерахованих вище фінансових героїв слідуватимуть і топ-менеджери інших, не менш потужних структур - наприклад, співробітники однієї з найстарших і найвпливовіших компаній на планеті "Джей Пі Морган" і менеджери великої міжнародної корпорації "Сітігруп".
Природно, громадська думка сприйняла ці широкі жести подвійно. З одного боку вони виглядають розумно і навіть шляхетно: адже на одну топ-премію можна виплатити кілька сотень зарплат звичайним банкірам і клеркам, які потрапили під хвилю скорочень. З іншого, все це виглядає як піар-акція, спрямована на заспокоєння громадської совісті і зниження напруги серед людей. Як би там не було, засоби цілком виправдовують і ту, і іншу мету.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас