Амністія логіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Амністія логіки

1242
В 2002 році Нобелівська премія з економіки була присуджена двом ученим, що довели, що людина рідко приймає раціональні рішення. Нове дослідження Університету Рочестера\University of Rochester спростовує цю теорію.
Гіпотеза про нераціональність дій людини (відома під назвою "Теорія Перспективи"\Prospect theory) розроблялася протягом трьох десятиліть Денієлом Канеманом\Daniel Kahneman та Амосом Тверські\Amos Tversky, що працювали в Ізраїлі і США. Її суть полягає в наступному: люди по-різному реагують на ідентичні в грошовому вираженні ситуації залежно від того, втрачають вони чи виграють.
Приміром, покупець здатний витратити на поїздку в інший кінець міста зайві $5 для того, щоб подешевше купити копійчаний товар, однак не бере ці $5 у розрахунок при покупці якогось дорогого продукту. Інший постулат цієї теорії: невеликі збитки лякають людину більше, ніж можливість придбання значних прибутків. Наприклад, це приводить до того, що якщо біржові курси ростуть, то гравець прагне уникати найменшого ризику, однак якщо біржа валиться - він зовсім толерантний до ризику.
Дослідники з Університету Рочестера виклали в журналі Neuron дещо іншу теорію: людина здатна приймати оптимальні рішення, однак тільки в тому випадку, якщо вона одержує всю необхідну інформацію і здатна неупереджено її аналізувати. Цей висновок був зроблений після тривалої серії психологічних експериментів. Приміром, піддослідним пропонувалося стежити за крапками, що зовні хаотично пересувалися по екрані комп'ютера.
Учасникам експерименту пропонувалося визначати, ліворуч чи праворуч рухаються ці крапки. Чим частіше людина брала участь у цьому тесті, тим частіше вона правильно визначала напрямок руху. Це дозволило зробити висновок, що людський мозок здатний накопичувати настільки аморфну інформацію, аналізувати її і пропонувати точне рішення. Крім цього, автори дослідження роблять висновок, що правильне рішення можливо прийняти, не одержуючи всі 100% інформації, необхідної для аналізу - для цього досить назбирати 51% даних.
За матеріалами:
Washington ProFile
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас