Експерт: Введення Україною додаткового мита на весь імпорт загрожує заходами у відповідь з боку інших країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Введення Україною додаткового мита на весь імпорт загрожує заходами у відповідь з боку інших країн

2051
Внесення Верховною Радою змін у низку законів України, у тому числі в закон "Про митні тарифи України" у частині введення надбавки в розмірі 13% до існуючих ставок ввізного мита практично на весь імпорт товарів, може викликати відповідні заходи з боку інших країн. Таку думку висловило інформоване джерело.
За його словами, прийняття парламентом законопроекту №3379, яким уводиться 13%-ве додаткове мито, спричинить відповідну реакцію з боку країн, що мають значний обсяг товарообігу з Україною.
"У підсумку проти українських товарів будуть введені різного роду обмеження на таких стратегічних експортних ринках як Росія, Європа, США та ін.", - вважає співрозмовник агентства.
І в цьому випадку, на думку експерта, боротися проти дискримінаційних заходів відносно українського імпорту на зовнішніх ринках буде вже неможливо, оскільки Україна сама є ініціатором подібних дій. У таких умовах скорочення обсягу експорту українських товарів стане неминучим, що тільки збільшить негативний стан платіжного балансу країни і всієї експортно орієнтованої економіки держави, а також негативно вплине на репутацію України як члена СОТ.
На внутрішньому ж ринку збільшення ввізних мит спричинить подорожчання як імпортних товарів, так і товарів внутрішнього виробництва, сировина для яких традиційно є імпортованою. Подорожчання сировини на тлі скорочення попиту на товари приведе до повної зупинки великих вітчизняних підприємств.
"Таке керування ціноутворенням у ручному режимі, принцип якого закладений у даному законопроекті, тільки зашкодить економіці України. Судячи з переліку товарів, які не можуть бути віднесені Кабміном до товарів "критичного імпорту" і на які будуть збільшені ввізні мита, даний законопроект - це чергова спроба українського автомобільного лобі обмежити імпорт іномарок. Тільки цього разу від їхніх спроб постраждає вся українська економіка", - вважає експерт.
Як повідомлялося, Верховна Рада ввела тимчасову цільову надбавку до ставок ввізного мита в розмірі 13% на весь імпорт, за винятком критичного, перелік якого буде визначати Кабінет міністрів. За відповідний закон "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою" 23 грудня поточного року проголосувало 269 народних депутатів.
Передбачається, що тимчасові цільові надбавки будуть діяти протягом, як мінімум, шести місяців, після чого уряд може продовжити їх ще на шість місяців. Закон, у випадку підписання президентом, набуває чинності через 10 днів з моменту його офіційного оприлюднення.
Опитані агентством учасники ринку ГМК по-різному оцінили введення тимчасових мит на імпорт продукції. Так, гендиректор ММК ім.Ілліча (Донецька обл.) Володимир Бойко відзначив, що в цей час кожна країна ухвалює рішення щодо захисту внутрішнього ринку. Гендиректор виробничого об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах також позитивно оцінив введення імпортних мит, у той же час визнавши, що це неринковий захід.
Віце-президент корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк) Олександр Пилипенко не зміг оцінити ефективність такого заходу, разом з тим висловивши впевненість, що відповідних санкцій з боку СОТ не буде.
Гендиректор "Укркокса" Анатолій Старовойт відзначив, що введення обмежень, зокрема на імпорт коксу, є позитивом для українських коксохімічних заводів.
Разом з тим президент Української асоціації металотрейдерів (УАМ) Андрій Федосєєв розкритикував введення мит, оцінюючи цей захід як підставу для підвищення цін на металопродукцію на внутрішньому ринку країни та обмеження інтересів вітчизняних споживачів. При цьому він упевнений, що СОТ почне відповідні заходи на введення Україною загороджувального мита на імпорт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас