Рада директорів "Газпрому" доручила правлінню продовжити роботу, спрямовану на погашення боргу Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада директорів "Газпрому" доручила правлінню продовжити роботу, спрямовану на погашення боргу Україною

Енергетика
435
Рада директорів "Газпрому" на засіданні в понеділок взяла до відома інформацію про стан розрахунків і перспективи взаємин концерну і господарюючих суб'єктів України в газовій сфері.
Як повідомила прес-служба "Газпрому", за підсумками засідання "рада директорів доручила правлінню компанії продовжити роботу, спрямовану на повне погашення українською стороною наявної заборгованості, підписання нових контрактів на постачання газу в 2009 році і забезпечення гарантій своєчасної оплати за поставлений газ у майбутньому".
Члени ради директорів особливо підкреслили, що "Газпром" буде в повному обсязі виконувати свої зобов'язання перед європейськими споживачами газу.
Питання про стан договірної кампанії із забезпечення реалізації інвестиційної програми "Газпрому" на 2009 рік перенесено на наступне засідання.
За останній місяць відбулося кілька раундів переговорів "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", під час яких розглядалися різні варіанти погашення боргу, включаючи пропозицію "Газпрому" провести взаємозалік українського боргу у вигляді авансу за транзит російського газу по території України.
Відповідно до контракту на транзит газу, укладеного між "Газпромом" і "Нафтогазом України" 4 січня 2006 року терміном на п'ять років, українська сторона зобов'язана забезпечувати безперебійний транзит російського газу по своїй території. Цей контракт ніяк не пов'язаний з контрактом на постачання газу споживачам України.
У жовтні 2008 року під час зустрічі голови уряду РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко був підписаний меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд кубометрів газу на рік. Документом підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.
Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас