Тютюнову галузь очікує стагнація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тютюнову галузь очікує стагнація

1508
Виробники тютюнової продукції щорічно збільшують обсяги відрахувань податків і зборів у державний бюджет України. За 11 місяців поточного року тільки акцизного збору було адміністровано на суму 2,98 мільярди гривень, що на 38,2% більше, ніж за аналогічний період 2007 року.
У цій галузі сьогодні задіяні сотні тисяч працівників, продукція вітчизняних виробників експортується в різні країни світу. Але останні законодавчі ініціативи щодо чергового різкого підвищення ставок акцизного збору на сигарети здатні поставити галузь на грань виживання, дати зелене світло контрабанді тютюну в Україну, збільшити інфляцію на споживчому ринку і залишити безробітними більше 200 тисяч українців.
Верховна Рада вже прийняла в першому читанні проект Закону України "Про внесення змін у Закон України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби" № 3281 від 09.10.2008 року, яким пропонується більш ніж удвічі підвищити тютюновий акциз. Протягом року ставка цього збору вже двічі змінювалася. Востаннє - у вересні 2008 року, коли акциз також виріс удвічі. З урахуванням останніх ініціатив акциз на тютюнові вироби може збільшитися в 5,5 рази цього року.
Цього разу законотворці пропонують ставки акцизного збору у твердих сумах з одиниці реалізованого товару на сигарети без фільтра збільшити з чинних 12,5 гривень за 1 000 шт. до 35 гривень за 1 000 штук, на сигарети з фільтром - з 30 гривень до 60 гривень за 1 000 шт. Нинішню ставку акцизного збору у відсотках до обороту з реалізації товару на рівні 16% замінити ставкою у відсотках до максимальної роздрібної ціни в розмірі 20%. Подвоюється акциз на сигари, сигаріли і тютюн для паління, а також уводиться акцизний збір на тютюнову сировину, що приведе до подвійного оподатковування виробників сигарет. Все це приведе до різкого підвищення ціни тютюнової продукції для кінцевого споживача - пачка найдешевших сигарет буде коштувати від 4 грн.
На думку генерального директора Національної асоціації "Укртютюн" Валентини Хоменко, "зазначений законопроект суперечить економічній логіці і є руйнівним для вітчизняного тютюнового ринку. Запропоноване підвищення приведе до масового скорочення легального виробництва продукції та обігу тютюнових виробів та їхнього швидкого заміщення більш дешевою нелегальною продукцією". Крім того, різке зростання цін на сигарети стане ще одним джерелом збільшення і так чималої інфляції.
Відповідно до підрахунків експертів, збільшення податкового навантаження на виробників без економічного аналізу ситуації на ринку після збільшення акцизу з 1 вересня 2008 року викличе руйнування легального ринку тютюнових виробів, для відновлення якого необхідно 5-7 років. Адже наведені вище ставки акцизу різко збільшать податкове навантаження на вітчизняні тютюнові вироби, що буде в три рази більшим, ніж у Російській Федерації, і до 10 разів більшим, ніж у Молдові.
Уже після вересневого подорожчання сигарет в Україні зросла кількість контрабандної продукції, адже дешевий тютюн стало вигідно нелегально завозити із сусідніх країн. У випадку ще більшого розриву в ціні український ринок захлинеться контрабандними сигаретами, які замінять собою легальну продукцію. Не потрібно бути фахівцем, щоб зрозуміти, що наслідком цього стане різке скорочення легального виробництва для внутрішнього ринку, скасування поставок вітчизняної продукції за кордон (через її високу вартість експортувати українські тютюнові вироби стане невигідно) і, відповідно, зменшення відрахувань податків і зборів у державну скарбницю. Тому наміри уряду домогтися збільшення надходжень у бюджет так і залишаться намірами. На жаль, за такі дії ніхто із чиновників не несе відповідальності.
Очевидно, що не всі підприємства зможуть вижити на ринку в таких умовах. Дрібні заводи вже заявили про загрозу свого закриття. Про катастрофічні наслідки говорять і найбільші тютюнові фабрики, які в умовах скорочення виробництва будуть змушені відмовитися від послуг великої кількості своїх працівників, що тільки збільшить кількість безробітних українців. А виправдання можновладців свого бажання заробити на підприємцях заявами, що дорожнеча сигарет змусить українців відмовитися від паління, звучать відверто безглуздо і неграмотно. Оздоровлювати націю необхідно потужними програмами популяризації здорового способу життя, будівництвом спортивних центрів, плавальних басейнів, обладнання спортивних майданчиків, зон здоров'я, кропіткою роботою з молоддю, починаючи з дитячого садка і закінчуючи працевлаштуванням.
Крім того, бізнес здатний працювати ефективно тільки за умови прогнозованості державної політики. Тому в умовах економічної нестабільності варто особливо зважено підходити до питань державного регулювання та утриматися від потрясінь, які здатні зруйнувати одну з найбільш потужних вітчизняних галузей.
Нонна Малиновська
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас