У новому році гривні загрожують дефіцит бюджету і Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У новому році гривні загрожують дефіцит бюджету і Нафтогаз

Валюта
1604
Гривня послідовно відновлюється, однак у першому кварталі нового року на неї почнуть давити вихід Нафтогаза на міжбанк з покупкою долара, і можлива емісія грошової маси для погашення бюджетного дефіциту.
Глобальні ринки: новорічного дива не станеться
Американські фондові індекси четвертий тиждень поспіль завершили в мінусі. Індекс S&P 500 знизився на 1,7% за підсумками тижня, незважаючи на невелике зростання у п'ятницю. На фондових ринках тренд продовжують визначати негативна макроекономічна статистика, а також очікування річних фінансових звітів за 2008 р. з корпоративного сектора. Макроекономічні дані, зокрема, падіння цін на односімейні будинки на 13% у листопаді, падіння ВВП в 3-му кварталі 2008 року на 0,5% і зростаюче безробіття визначили негативну динаміку індексів на початку тижня, після чого останні перебували в бічному тренді. Перервати або продовжити динаміку першої половини минулого тижня індекси не змогли через дефіцит інформації і рекордно низькі обсяги торгів. Європейські фондові індекси також завершили тиждень на мінорній ноті. На нинішньому святковому тижні обсяги торгів не повинні вирости, що вказує на користь продовження бічного тренда.
Нафтові ф'ючерси в п'ятницю змогли частково відіграти падіння - на торгах у Нью-Йорку ціна на нафту виросла на 6,7% або 2,4 дол. за барель до 37,7 долара за барель. Проте, тижнева динаміка залишається обтяжуючою - мінус 11%. З рекордного рівня 147,27 долара за барель у липні нафта під кінець року втратила 74% своєї вартості. Ми вважаємо, що відновлення цін на нафту в п'ятницю було не початком нового тренда, а тимчасовою зупинкою на шляху до більше низьких цін. Зниження експорту нафти ОАЕ в країни Азії в січні і лютому, а також намір Саудівської Аравії дотримуватися квоти ОПЕК, не зможе компенсувати падіння споживання. Японія, третій за обсягами у світі споживач нафти, знизила імпорт другий місяць поспіль у листопаді на 12% до 115 млн. барелів.
Казначейські зобов'язання США вперше з жовтня завершили тиждень падінням. Прибутковість по дворічним бондам виросла на 15 б.п., тридцятирічним - на 6 б.п. Продаж Казначейством дво- і трирічного боргу на суму 66 млрд. дол. створила істотний тиск на ціну з боку пропозиції. У наступному році обсяг продажів оцінюється в 2 трлн. дол. США, що на тлі великого бюджетного дефіциту буде створювати негативне тло для котирувань американських державних облігацій. З іншого боку, у порівнянні зі ставкою по федеральних фондах (0% - 0,25%), прибутковість 0,9% по дворічних зобов'язаннях виглядає не такою і низькою, з урахуванням падаючих інфляційних очікувань.
Україна: у новому році гривні загрожують дефіцит бюджету і Нафтогаз
На валютному ринку відзначається послідовне відновлення гривні - національна валюта в п'ятницю на міжбанку зміцнилася до 7,6 грн. за долар, що на 10 копійок вище офіційного курсу. НБУ продовжує активно працювати на валютному ринку. Готовність регулятора продавати долар для стабілізації гривні має істотний психологічний ефект - торги в п'ятницю йшли нижче рівня інтервенції (7,79 грн. за долар). До кінця року гривня на міжбанку може впасти до 7,5 грн. за долар. Подальше відновлення гривні в першому кварталі 2009 р. буде утруднено великим бюджетним дефіцитом і виходом Нафтогаза на міжбанківський ринок з покупкою долара для погашення боргів.
Прийняття бюджету стало ключовою новиною в економічному і політичному житті України минулого тижня. Сам факт прийняття бюджету може бути розглянутий у позитивному ключі, тому що він формально дає позитивний сигнал МВФ і потенційним кредиторам і донорам (зокрема, Світовому банку і ЄС). З іншого боку, якість документа, за нашими оцінками, невисока. Уряду доведеться переглянути бюджет у першому кварталі 2009 р., коли економічна кон'юнктура стане більше передбачуваною і з'явиться можливість оцінити глибину економічного спаду. Відповідно, вдасться більш точно сформувати прибуткову частину бюджету, тому що, виходячи з поточної ситуації, навіть за оптимістичного розвитку подій, бюджет буде мати істотно більший дефіцит, ніж закріплений у прийнятому законопроекті (32 млрд. грн.).
На українському фондовому ринку температура під кінець року наближається до абсолютного нуля. Індекс стабілізувався близько до рівня 300 пунктів на тлі відсутності ринкової активності. Зниження реальних обсягів торгів відбувається синхронно з аналогічними процесами на торговельних майданчиках розвинених країн - глобальний фондовий ринок святкує Різдво і готується до новорічних свят. Ми очікуємо досягнення екстремума падіння ліквідності в перших тижнях січня, коли обсяг технічних угод буде мінімальним. У перші дні тижня формальна активність на ринку буде зберігатися за рахунок неринкових транзакцій, однак їхня кількість повинна бути обмеженою.
Олег Неплях, управляючий активами
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас