Як продовжувати балувати себе під час кризи і не опинитися на мілині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як продовжувати балувати себе під час кризи і не опинитися на мілині

49701
Бажання витрачати гроші на всілякі дурниці - невід'ємна частина людської натури. Неважливо, що це: відеогра, мангал чи новий мотоцикл, - всі ми, у той чи інший момент життя, купуємо щось непотрібне просто заради того, що воно було. І в цьому немає нічого такого - який сенс заробляти гроші понад необхідний мінімум, якщо їх не можна витрачати на щось, що приносить задоволення. З іншого боку, якщо економічна криза, що вибухнула, і повинна навчити нас чому-небудь, так це розумінню, наскільки важливо жити відповідно до коштів.
Зараз, більш ніж абиколи, потрібно з усією відповідальністю підійти до питання витрат свого особистого бюджету, особливо, якщо у вас є сім'я або люди, які від вас залежать. Портал AskMen.com пропонує кілька порад, як уберегти себе від банкрутства і зуміти знайти баланс між бажанням витрачати гроші на все, що хочеться, і міркуваннями практичності.
Ведіть облік усіх своїх витрат. Якщо ви дійсно хочете знайти золоту середину між марнотратністю і здоровим глуздом, то надто важливо стежити за своїм бюджетом. Власне кажучи, ви повинні записувати кожну свою покупку, щоб наприкінці місяця мати можливість переглянути весь список.
Переконайтеся в тому, що ви не забули згадати всі свої порожні витрати, такі як покупка снеків у торговельних автоматах, пікніки та імпульсивні покупки. І не намагайтеся обдурити самі себе, пояснюючи своє небажання вносити ті чи інші витрати тим, що вони були зроблені перший та останній раз у житті. Ви будете сильно здивовані тим, як часто ви робите такого роду придбання. Крім того, ваша мета - одержати найбільш точну картину характеру ваших поточних витрат, так що ніяких вивертів.
Відокремте свої бажання від реальних потреб Наступним кроком буде позбування від тих витрат на розваги, які спустошують вашу кишеню. Проявіть чесність.
Приміром, телебачення високої чіткості ніяк не можна зарахувати до числа предметів першої необхідності. Без нього ви цілком можете обійтися, а от без їжі, даху та інших основних елементів повсякденного життя обійтися буде вкрай важко. Немає нічого поганого в тому, щоб мріяти про покупку нового телевізора, однак це не більш ніж потакання самому собі. Коли будете переглядати свій бюджет, відзначте кожну легковажну покупку, зроблену вами минулого місяця.
Складіть список марнотратності. Перелічіть всі предмети і послуги, у покупці яких немає великої необхідності, і напроти кожного такого пункту поставте прийнятну для вас ціну. Список повинен містити все: від квитків на хокей до смартфона і домашнього кінотеатру.
Носіть його із собою і щоразу, коли вам захочеться побалувати себе, звіряйтеся з ним, щоб бути впевненим у тому, що ви купуєте саме те, що вам потрібно і за прийнятною ціною. Регулярно оновлюйте свій список марнотратності.
Виділіть на марнотратність особливий бюджет. Бажання негайно щось купити може наздогнати вас у будь-яку хвилину, і ви не завжди зможете йому протистояти. Тому важливо відкласти деяку кількість грошей на оплату розваг та імпульсивних покупок.
Ваш фонд марнотратності ніколи не повинен перевищувати грошей, відкладених на екстрений випадок, у той же час це повинна бути відносно велика сума грошей: на 300 грн. на місяць особливо не розгуляєшся. Як тільки величина фонду встановлена, переконаєтеся в тому, що ваші витрати строго йому відповідають. Тоді навіть найспонтанніша покупка не перешкодить вам зберегти баланс між марнотратністю та ощадливістю.
Шукайте вигідні покупки. Коли вас відвідує нездоланне бажання купити що-небудь настільки ж марне, наскільки і привабливе, як слід придивіться до цін. Суть ідеї полягає в тому, що балувати себе можна, але при цьому немає ніякої необхідності спустошувати свій банківський рахунок.
Крім усього іншого, такий підхід дозволить мінімізувати почуття провини, коли ви спробуєте знайти компроміс між бажанням витрати гроші на не найнеобхіднішу в господарстві річ і практичними міркуваннями.
Величезне число людей витрачають цілі статки на марні придбання і потім дуже сильно шкодують про це, що, у свою чергу, часто приводить до ще більших витрат у міру того, як люди намагаються позбутися від жалю. Це порочне коло, що в остаточному підсумку приведе лише до фінансового краху. Йому можна запобігти: просто порівняйте ціни перед тим, як зробити покупку.
Немає нічого поганого в тому, щоб одержувати задоволення від якихось надмірностей доти, поки ви укладаєтеся в рамки свого бюджету.
Ці п'ять порад допоможуть вам знайти баланс між марнотратністю і практичним поглядом на речі. Не позбавляйте себе маленьких (або великих) радостей - зрештою гроші створені спеціально, щоб їх витрачати. У той же час важливо не занадто часто знаходити собі виправдання. Спонтанність - одна з найважливіших частина задоволення, тому не варто перетворювати витрати на розваги в щось рутинне. Покупка нового DVD щоп'ятниці має мало спільного з бажанням потішити себе. Це просто звичка.
За матеріалами:
Point.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас