І все так чинно, благородно, по-старому… — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

І все так чинно, благородно, по-старому…

1760
Як все-таки чудово, що пік фінансової кризи припав на новорічні свята. Не тео, щоб я дуже раділа глобальним потрясінням - краще, звичайно, без них. Але погодьтеся, одна справа переживати труднощі вологої осені, і зовсім інша - напередодні найбільш очікуваної ночі в році. У Новий рік навіть в особливо закостенілих песимістів ні-ні та і промайне світла думка про те, що "все ще буде, і південний вітер ще подує".
Такі світлі думки, між іншим, бережуть від злості і поганих вчинків, "спрямовують" в хороші компанії, примушують придумати яку-небудь дивовижну пригоду або, не мудруючи, організувати теплі сімейні посиденики за келихом ігристого.
Економія при цьому не вітається зовсім ніяка - ні плотсько-емоційна, ні матеріальна. От чому в розпал кризи і в умовах повної невизначеності, перш за все фінансової, ми все одно поспішаємо в подарункові і продуктові магазини, годинами стоїмо в черзі до каси, але не ремствуємо, тому що всі тривоги, досади і смуток повністю перекриває передчуття улюбленого всіма свята.
Ми, у своїй переважній більшості, неодмінно слідуємо правилам зустрічі Нового року. Що подати до столу, що одягти, як загадати бажання, щоб обов'язково збулося, - про це прагнемо дізнатися заздалегідь. І хоча на людях зізнаємося, що "сліпо слідувати традиціям не обов'язково", все одно хочемо, по можливості, дотриматися всіх умовностей торжества. До речі, наступаючий рік в сенсі "традицій" дуже демократичний. Знаючі люди радять зустрічати його в зручному і практичному одязі з натуральних тканин. Переважно жовтого або коричневого кольорів - бичок нині "земляний". Прикрасити образ і зовнішність пропонують виробами з коштовних і напівкоштовних каменів, самоцвітів, дерева, черепашок, пір'я, шкіри, хутра - словом, зі "справжнього" матеріалу. Стихією року "призначена" земля, рослиною року - просо, заняттям року "названо" землеробство, пріоритетами - сім'я, робота, батьківщина.
А кому зараз легко?
Пункт "де зустрічати свято" жорсткої регламентації не припускає. Кожен вирішує сам, куди в Новий рік податися. Можна, скажімо, послідувати прикладу Владимира Вольфовича Жириновського, який "щороку, 31 грудня..." ходить до бомжів в нічліжку. Саме так депутат Державної думи і лідер ЛДПР виконує свій державний і громадський борг - об'єднується з народом і особливо його маргінальними представниками.
А ось відомий Роман Абрамович "збирає" бомонд іншого роду: мільярдер запрошує близько сотні близьких друзів на новорічну вечерю в елітному особняку поблизу гірськолижного курорту Аспен (США). Правда, днями прийшла звістка, ніби "сімейна вечірка" через фінансову кризу скасовується, але поки що ні сам Абрамович, ні його довірені особи цієї інформації не підтвердили, а значить, дружні гірськолижні гуляння, мабуть, все ще плануються.
До слова, криза на "повну" відігралася на службовців Уолл-стріт. Вони, схоже, всі свята зустрінуть тихо, "по-сімейному". Різдвяні і новорічні "корпоративи" скасовані в кожній п'ятій конторі, а в кожній другій - скасовані традиційні премії. У фінансовому секторі - масові скорочення, і тому багато "босів" визнали недоречним влаштовувати свята для одних і скорочення для інших.
Скасували пишні банкети компанія Citigroup, що балансує на межі банкрутства, міжнародний інвестиційний банк Barclay Capital і банк UBS. Правда, останній перерахував 100 тисяч доларів на добродійні цілі. А банк Credit Suisse виплатив своїм співробітникам бонуси так званими неліквідними активами - кажучи простіше, вручив топ-менеджерам прострочені іпотечні папери, які ще рік тому вважалися мало не найбільш прибутковими у світі, а зараз називаються "Винятковим сміттям", непридатним навіть на шпалери.
Але топ-менеджери не ображені: не звільнили, і на тому спасибі. До того ж, "приниження" паперами - ще не найстрашніше, що чинили фінансові керівники Нью-Йорка. На Уолл-стріт, судячи з усього, починається чергове полювання на відьом: у великих банках, інвестиційних фондах та інших фінансових установах чи не кожен співробітник підозрюється у шпигунстві на користь конкурентів і розголошуванні внутрішніх секретів.
Так, під гарячу руку вже потрапив колишній брокер збанкрутілого банку Lehman Brothers Метью Девлін. Він нібито сколотив цілий статок тільки завдяки тому, що вчасно дізнавався від дружини-піарщиці про корпоративне злиття і поглинання. Своєю інформацією обізнаний клерк ділився з усіма охочими. За це в його гаражі з'явився Porche, в квартирі - широкоформатний телевізор, а на зап'ясті - годинник Cartier, середня вартість якого - близько 50 тисяч доларів. Тепер Новий рік невдалий брокер зустріне, мабуть, у невіддалених місцях, а ось його колеги ще як мінімум рік ходитимуть під ковпаком у ФВР, Комісії з цінних паперів і бірж США, а також у служб внутрішнього контролю.
Втім, і по цей бік океану не все гладко. Російським біржовикам теж гордитися особливо нічим - у 2008 році російський фондовий ринок визнаний найгіршим в сенсі стійкості і уразливості перед економічними викликами сучасності. Отже, веселитися і влаштовувати пишні новорічні урочистості ніби незручно.
Нечувану скромність демонструє керівництво навіть таких ринкових монстрів, як РАО "Газпром". Співробітники сировинного гіганта мало не вперше в історії не жартують, коли говорять, що Новий рік зустрінуть у своїх кабінетах, наливаючи "Радянське шампанське" в пластикові стаканчики. Та і які вже тут жарти, якщо напередодні традиційних новорічних канікул в "Газпромі" вирішили скоротити кожного десятого співробітника головного офісу, а мережа відділів роботи з інвесторами і зовсім скасувати. Правда, це зовсім не означає згортання інвестпроектів. Не далі, як в минулу середу, ВАТ "Газпром" і уряд Сербії підписали фінальні документи про будівництво сербської ділянки газопроводу "Південний потік", покупку "Газпромнафтою" контрольного пакета акцій (51%) "Нафтової індустрії Сербії" (NIS) і добудові підземного сховища газу "Банатський Двір".
Ось вам, будь ласка, ще одна цеглинка у великому будівництві під назвою "диверсифікація газових маршрутів і відхід від українського газового шантажу". До речі, про шантаж: з усього видно, переддень Нового року керівництво "Газпрому" знову (вже традиційно) проведе в компанії колег з українського "Нафтогазу". Не інакше знову підпишуть черговий газовий контракт під "виступ Президента Російської Федерації" і бій Курантів.
Радує, що у нас - як у всіх
В Україні криза теж активно "потопталася" по корпоративних і особистих планах співвітчизників. Святкування Нового року в галасливій компанії колег - нині розкіш, і тому багато фірм або всі вже відсвяткували - скромненько, але зі смаком, або взагалі не мають наміру витрачати гроші на громадське "харчування з розвагами".
Від широких прийомів відмовилися і представники української влади. Переважна більшість українських політиків виявилися на рідкість зразковими домосідами і патріотами: якщо вже і залишать столицю, то на три дні і виїдуть не далі ніж в Карпати. Воно й зрозуміло: все-таки бюджет, все-таки виборці без зарплат і пенсій. Не призведи Господи, вийдуть на Майдан новорічний салют подивитися і не підуть, поки не доб'ються повної зміни "владних" фізіономій.
Експерти, правда, впевнені, що ніяких протестних акцій найближчим часом в Україні не буде: все-таки свято, все-таки урочистість. Як стверджують в Інституті глобальних стратегій, українці готові вийти на вулицю тільки у разі критичної фінансово-економічної ситуації. Інша справа, що точку "критичності" кожен визначає для себе сам. А значить, в української влади ще є час зробити хоч що-небудь приємне своєму народу, поки той самозабутньо святкує зустріч Нового року і щиро сподівається, що вже хто-хто, а бичок-то точно не підкачає...
Олеся Сафронова
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас