2008 може виявитися найгіршим роком в історії Wall Street — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2008 може виявитися найгіршим роком в історії Wall Street

Фондовий ринок
683
Те, що здавалося неможливим 12 місяців тому, сьогодні є більш ніж імовірним: 2008, можливо, запам'ятається як найгірший рік в історії Wall Street.
Американський біржовий індекс S&P 500, що привертає найбільшу увагу, з початку року втратив 40,6%. До кінця року залишилося три біржові дні, і якщо хоча б один з них буде поганим, індекс може перевищити антирекорд 1931 року, коли він упав на 47,1%.
За даними індексу Dow Jones Wilshire 5000, що є основним показником результатів американського фондового ринку, цього року вартість ринку акцій знизилася на $7,3 трильйони. Це зниження також становить антирекорд.
Інвестори цього року побігли з ринку, коли колапс, який, як вважали спочатку, обмежиться американським іпотечним сектором, обернувся повномасштабною кредитною кризою і сьогодні загрожує глобальною рецесією.
Наслідки заморожування кредитних ринків ударили по всіх секторах, від банків до автопрому і видобувній галузі. Зростання безробіття супроводжувалося падінням цін на житло, і споживачі, що зазнають дефіцит готівкових коштів, обмежили свої витрати.
Спостерігачі говорять, що рік, що йде, був безпрецедентним. Втрати характеризуються реструктуризацією, придбаннями або зникненнями таких великоваговиків як Bear Stearns, AIG, Washington Mutual, Merrill Lynch та Lehman Brothers.
Глобальний економічний спад змусив центробанки у всьому почати скоординовані зниження облікових ставок у спробі стимулювати зростання економік.
Хоча настрій в останні дні року, що йде, далеко не святковий, аналітики відзначають, що агресивне зниження ставок Федеральною резервною системою США вселило оптимізм, показавши, що американський Центробанк готовий піти на будь-які необхідні заходи для відновлення кредитних потоків.
Поки на біржах не відбулося традиційного передноворічного ралі, і це погана ознака на наступаючий рік. Аналітики відзначають, що останній тиждень року буде для них показником, чого можна чекати в 2009 році.
"Передноворічне ралі дає можливість уявити собі, що може принести січень і весь наступний рік", - заявив головний технічний стратег Delta Global Advisors з Бостона Брюс Заро.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас