Тенденції, які нас здивували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тенденції, які нас здивували

Аграрний ринок
1710
Реалії та перспективи українських і світових ринків: нерухомість, будівництво, промисловість, ділова активність, податки, АПК, нафтопродукти, авіаперевезення.
Нерухомість
Восени різко впав попит на нерухомість. У листопаді квартири в столичних новобудовах подешевшали на 18,5% - до 2397 $/кв. м, дані realt. kiev.ua. На вторинному ринку з урахуванням девальвації гривні вартість квартир майже не змінилася.
Нерухомість
У жовтні вперше за останні десять років було зафіксоване зниження ставок оренди житла, торговельної та офісної нерухомості в Києві. До грудня, за даними рієлторських компаній столиці, ставки впали на 5–30%. Найдинамічніше дешевшає оренда елітних квартир.
Будівництво
У січні-листопаді обсяг виконаних будівельних робіт знизився до 57,61 млрд грн - на 13% рік до року. В умовах дефіциту кредитних коштів девелопери заморожують проекти та звільняють до 40% працівників.
Промисловість
У листопаді обсяг промислового виробництва в Україні скоротився на 28,6% рік до року. За 11 місяців поточного року в країні було вироблено на 0,7% продукції менше, ніж за аналогічний період 2007-го, дані Держкомстату.
Ділова активність
Керівництво 78% вітчизняних компаній відчуває вплив економічної кризи, у 28% фірм планують скоротити персонал, а в 6% - знизити зарплати, дані Ernst & Young. У багатьох компаніях переходять на виплату зарплат у конвертах.
Податки
Фінансова криза провокує зниження податкових надходжень. За оцінками ДПАУ, в IV кварталі буде недобір практично за всіма дохідними статтями держбюджету, 25% - з ПДВ, 15% - з податку на прибуток.
АПК
До кінця листопада в Україні зібрали 52 млн тонн зернових - удвічі більше, ніж торік. У серпні-листопаді ціни на зерно знизилися на 40%. В умовах кредитної кризи падіння цін загрожує масовими банкрутствами підприємств галузі.
Нафтопродукти
У січні-серпні середня вартість бензину марки А-95 на АЗС зросла з 5,06 грн/л до 6,6 грн/л, дизпалива - з 5,02 грн/л до 7,15 грн/л. З вересня пальне почало дешевшати, і в грудні середня ціна "п’ятого" на АЗС становила 4,68 грн/л, дизпалива - 5,18 грн/л.
Авіаперевезення
За 11 місяців поточного року приріст обсягів авіаперевезень в Україні становив 30%. Ключовим фактором зростання стала поява на ринку бюджетних авіакомпаній. Однак у жовтні-листопаді продаж авіаквитків знизився в середньому на 10%.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас