2008 рік очами очевидців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2008 рік очами очевидців

Енергетика
1736
Детальніше про основні події всеукраїнського масштабу 2008 року: зниження цін на нерухомість, повінь у Західній Україні, підкорення пекінського Олімпу, економічна криза та інші.
Березень
Газові війни-2008
У березні уряду вдалося досягти витиснення з українського ринку трейдера ЗАТ "Укргаз-Енерго", фактично підконтрольного російському ВАТ "Газпром". Контроль над ринком повернули держкомпанії НАК "Нафтогаз України", яка знову стала найбільшим продавцем газу в країні. Замість Укргаз-Енерго в Україні почало працювати ТОВ "Газпром збут Україна", дочірнє підприємство російської монополії, яке отримало ліцензію на поставку лише 7,5 млрд кубометрів на рік (10% газового ринку України). Уряд також планував виключити з ланцюжка поставок палива із України в Росію ще одного посередника - швейцарську RosUkrEnergo.
Однак ці наміри не було реалізовано через борги Нафтогазу, які спровокували новий виток газового конфлікту. До кінця листопада, за словами російської сторони, український борг за паливо сягнув $2,4 млрд. У разі невиплати боргів Газпром погрожує з січня 2009-го відключити газ україні.
Травень
Вступ до СОТ
16 травня Україна стала 152 країною - членом СОТ, завершивши процес вступу в організацію, що розтягнувся майже на 15 років. Офіційна заявка уряду до Секретаріату ГАТТ (генеральне угода з тарифів і торгівлі, що передувала СОТ) надійшла 30 листопада 1993 року. І лише 5 лютого президент Віктор Ющенко та гендиректор СОТ Паскаль Ламі підписали протокол, що визначає умови прийняття України до СОТ.
Головною метою вступу України до організації було полегшення доступу українських виробників на ринки розвинених держав. В обмін на це Україна відмовилася встановлювати зовнішні торговельні бар’єри для країн - членів СОТ, а також зобов’язалася знизити мита на імпорт та експорт низки товарів. Зокрема, мито на ввіз автомобілів було знижено з 25% до 10%, а середнє мито на імпорт сільгосппродукції - з 21% до 10,66%. Членство у СОТ знизило можливості України обмежувати надходження імпортних товарів для підтримки курсу гривні.
Липень
Повінь у Західній Україні
23 –27 липня в результаті сильних злив було підтоплено 784 населені пункти у шести регіонах Західної України. У результаті стихії 30 осіб загинули, понад 25 тис. було евакуйовано, пошкоджено 45 тис. житлових будинків. Кабмін оцінив збитки від стихії у 4 млрд грн, експерти ООН - у $650–870 млн. Причиною масштабної повені в західних областях України, на думку більшості експертів, стало інтенсивне вирубування лісів у Карпатах.
До листопада Кабмін перерахував 2,32 млрд грн на подолання наслідків лиха. На 28 листопада 2008 року постраждалим від липневої повені (136 тис. осіб) виплачено 945 млн грн компенсаційної допомоги - 79,4% загальної суми запланованих виплат. У Секретаріаті президента стверджують, що для ліквідації наслідків повені необхідно виділити ще 800 млн грн у 2008-му та орієнтовно 2,3 млрд грн - у 2009 році.
Липень
Євро-2012: на межі фолу
У 2008 році Україна не раз могла втратити право на проведення Євро-2012, але наразі все ще зберігає право на проведення матчів чемпіонату. Головною скіпкою в підготовці до Євро стала затримка в реконструкції стадіону НСК "Олімпійський" - одного з центральних майданчиків чемпіонату. Ще у вересні 2007 року президент УЄФА Мішель Платіні вимагав знести ТРЦ "Троїцький", що будувався перед НСК. Однак через земельний конфлікт із інвестором ТРЦ демонтажні роботи почалися лише в березні. Влітку загострився конфлікт навколо реконструкції самого стадіону. У червні влада анулювала домовленості з переможцем конкурсу на кращий проект реконструкції НСК тайванською компанією Archasia Design Group, а пізніше підписала договір з німецьким архітектурним бюро gmp von Gerkan, Marg und Partner. Вартість реконструкції НСК збільшилася з початку року на 600 млн грн - до 2,114 млрд грн.
Серпень
Зниження цін на нерухомість
У другій половині 2008-го, після восьмирічного зростання, почали знижуватися ціни на нерухомість. Пік зростання цін на ринку вторинного житла припав на середину літа: наприкінці липня - на початку серпня індекс вартості вторинного житла в Києві досяг $2870 за кв. м. Однак після заморожування більшістю банків іпотечних програм попит на нерухомість упав. За даними АН "Планета "Оболонь", з 1 серпня по 15 грудня індекс знизився майже на 10%. Падають ціни і на нові квартири: будівельні компанії вже в грудні готові були надавати знижки до 25%. На думку експертів, у найближчі місяці будівельникам доведеться знизити ціни щонайменше на 30%. Через кредитну кризу в більшості забудовників почалися проблеми із залученням коштів. Сприяє зниженню цін на житло і здешевлення будматеріалів. Проте зворотною стороною зниження цін на житло є скорочення обсягів будівництва.
Серпень
Українці підкорили пекінський Олімп
Н а XXIX Олімпійських іграх у Пекіні українські спортсмени завоювали 27 медалей - рекордний результат в історії незалежної України. Українці здобули 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових медалей. У неофіційному командному заліку Україна опинилася на 11-му місці у списку з 81 держави, представники яких посіли призові місця на п’єдесталі. 2 золота і 1 срібло українці здобули в кульовій стрільбі, 2 срібла і 2 бронзи - у боротьбі, срібло і бронзу - у важкій атлетиці, золото і бронзу - у боксі, срібло і бронзу - у бігу на 1500 м.
Чемпіон XXIX Олімпійських ігор Василь Ломаченко отримав також кубок Вала Баркера як найкращий боксер турніру. Україну в Пекіні представляли 252 спортсмени. Участь одного спортсмена в Олімпіаді-2008 обійшлася Україні приблизно у $340 тис. - за чотири роки, за даними НОК, з держбюджету на підготовку до Олімпіади було виділено $85 млн. Відповідно до постанови уряду, нагорода за олімпійські заслуги становить: 1-ше місце - 700 тис. грн, 2-ге місце - 500 тис. грн, 3-тє місце - 350 тис. грн.
Серпень
Падіння цін на бензин
Перша половина 2008 року ознаменувалася зростанням цін на нафтопродукти в Україні. До середини липня бензин марки А-95 у середньому подорожчав до 6,6 грн за літр (5,14 грн за літр на початок року), ДП подорожчало до 7,07 грн (5,13 грн на початку року). Подорожчання нафтопродуктів спровокувало зростання цін на нафту на світових ринках - 11 липня нафта коштувала рекордні $147 за барель. Через здування пузиря на міжнародних фінансових ринках та сповільнення темпів зростання світової економіки в другому півріччі 2008-го попит на нафту значно впав, що призвело до зниження цін на пальне до $47–50 за барель на початку грудня.
Проте вартість нафтопродуктів в Україні зменшувалася повільно. До початку грудня ціни на бензин марки А-95 в середньому знизилися до 4,63 грн за літр, ДП подешевшало до 5,13 грн. Подальша зміна вартості нафтопродуктів залежатиме не лише від цін на нафту, а й від курсу гривні щодо долара.
Вересень
Битва між президентом і прем’єром
В осени в Україні почався новий виток політичної кризи. 3 вересня фракція блоку "НУ-НС" у ВР ухвалила рішення щодо виходу з коаліції з БЮТ. Приводом стало спільне голосування фракцій БЮТ і ПР за законопроект "Про Кабінет міністрів", який урізує повноваження президента. 9 жовтня Віктор Ющенко припинив повноваження Верховної Ради VI скликання та оголосив про дострокові парламентські вибори 7 грудня. БЮТ заблокував вибори, відмовившись голосувати за виділення коштів із держбюджету на їх проведення. Президент зупинив дію указу про дострокові вибори через світову економічну кризу.
Під час боротьби навколо формування нової коаліції було відправлено у відставку спікера ВР Арсенія Яценюка, якого змінив Володимир Литвин. Новий спікер оголосив про створення коаліції трьох - БЮТ, Блоку Литвина та НУ-НС. Безперервні політичні конфлікти гальмують прийняття антикризових законів.
Вересень
Економічна криза
В осени 2008 року в українській економіці почалася перша масштабна криза з часів виходу країни зі спаду 1990-х років. Поштовх потрясінням надала світова фінансова криза: із серпня надходження іноземного капіталу в країну скоротилося, впала й виручка від експорту. Курс гривні обвалився, спад стрімко охопив економіку, а його масштаби перевершили найпесимістичніші прогнози експертів: якщо за січень-вересень 2008-го ВВП України збільшився на 6,9%, то в жовтні він скоротився на 2,1%, а в листопаді впав на 14,4%.
Наприкінці року Україна опинилася серед країн, що найбільше постраждали від світової фінансової кризи. І все-таки повторення спаду першої половини 1990-х років, коли ВВП зменшувався в середньому на 13% щороку впродовж шести років, не буде. Відновлення економіки може початися вже в другій половині 2009-го. За прогнозом Мінекономіки, в 2009 році ВВП зменшиться на 5% порівняно з 2008-м.
Вересень
Обвал гривні
У 2008 році закінчилася семирічна епоха регульованого курсу гривні. У березні-червні Нацбанк зміцнив курс гривні з 5,05 UAH/USD до 4,65 UAH/USD. Однак у серпні вартість національної валюти почала знижуватися: 1 жовтня за долар на міжбанківському ринку давали 5,11 грн, 1 листопада - 5,90 грн, 1 грудня - 7,38 грн, а 17 грудня - 9,6 грн. Причиною зниження курсу гривні стало зменшення припливу іноземних інвестицій і позик в Україну, а також ажіотажний попит населення та компаній на валюту.
Раніше надходження валюти компенсували зовнішньоторговельний дефіцит (перевищення імпорту над експортом), розмір якого в січні-вересні 2008 року досяг $10,3 млрд. Нацбанк намагався зупинити здешевлення гривні за допомогою масштабних інтервенцій ($4,1 млрд у жовтні та $3,4 млрд у листопаді), але йому вдалося лише сповільнити падіння нацвалюти. Подорожчання іноземної валюти спричинить зростання вартості імпортних товарів, але підвищить конкурентоспроможність продукції українських виробників.
Жовтень
Банківська криза
Ще навесні банки стикнулися з дефіцитом ліквідності через ускладнення доступу до зовнішніх позик. Фінансові установи підвищили ставки за кредитами та обмежили їх видачу. Восени стабільність всієї банківської системи опинилася під загрозою через паніку вкладників - з 1 по 13 жовтня з рахунків було знято 6 млрд грн (5% від суми депозитів фізосіб у нацвалюті). Паніку спровокували рейдерська атака на Промінвестбанк і падіння курсу гривні. 13 жовтня НБУ запровадив тимчасову заборону на дострокове зняття депозитів, різко обмежив видачу валютних кредитів і збільшив рефінансування банків. Але довіру вкладників до фінустанов уже було підірвано - у жовтні-листопаді обсяг гривневих депозитів скоротився на 13,4% до 109,7 млрд грн. Одним із результатів кризи стало завершення споживчого кредитного буму. Криза ліквідності триватиме в 2009-му, стане однією з причин зменшення обсягу продажу споживчих товарів і посилить спад в економіці.
Листопад
Допомога МВФ
5 листопада рада директорів МВФ ухвалила рішення щодо виділення Україні стабілізаційного кредиту stand-by в розмірі $16,4 млрд. Кошти надаються для поповнення міжнародних резервів НБУ та підтримки курсу гривні. Перший транш у розмірі $4,5 млрд надійшов на рахунки Нацбанку 10 листопада.
Плата України за кредитом - 4% річних і виконання низки вимог фонду. Зокрема, влада має впровадити режим плаваючого курсу гривні, обмежити наступного року зростання монетарної бази на рівні 11%, прийняти бездефіцитний держбюджет–2009. З одного боку, виконання вимог дасть країні змогу з найменшими втратами пережити економічну кризу. З іншого, вже через два роки Україні доведеться сплачувати борг перед фондом, і якщо глобальна економічна криза затягнеться на 3–4 роки, Україні загрожують суверенний дефолт, обвал гривні та гіперінфляція.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас