Економіка Куби переживає спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Куби переживає спад

Казна та Політика
364
Кубинська влада заявила, що економіка країни переживає в цей час найважчий період з моменту розпаду Радянського Союзу.
2008 рік приніс на Кубу кілька ураганів, загальний збиток від яких склав близько 10 млрд. доларів, а вартість імпортованого продовольства виросла більш ніж на вісім млрд. доларів.
Міністр економіки Куби Хосе Луїс Родрігес заявив, що з подібними труднощами влада не стикалася із часів "особливого періоду" на початку 1990-х років, коли Куба залишилася без економічної підтримки СРСР.
Кореспондент Бі-бі-сі в Гавані передає, що керівництво країни все-таки сподівалося, що державне управління економікою острова дозволить уникнути наслідків світової економічної кризи.
За словами Родрігеса, економіка острова виросла в 2008 році лише на 4,3% замість 8%, як планувалося.
Зростання кубинського ВВП може виявитися ще нижчим, якщо врахувати, що уряд включає в загальний обсяг виробленої продукції і послуг державні витрати на охорону здоров'я, освіту та інші соціальні проекти.
В решті світу ці витрати не враховуються при підрахунку ВВП, відзначає кореспондент Бі-бі-сі.
Представники кубинського парламенту схильні звинувачувати в уповільненні зростання економіки, насамперед, зовнішні фактори: стихійні лиха, торговельне ембарго і зростання цін на паливо та продовольство.
Зняти торговельні обмеження відносно Куби, які діють уже 46 років, закликали адміністрацію США латиноамериканські лідери.
Обраний американський президент Барак Обама заявляв, що готовий скасувати обмеження на поїздки на Кубу родичів кубинців, що проживають у США, проте, відмовлятися від ембарго не має наміру.
У наступному році міністерство економіки Куби прогнозує зростання 6%.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас