У Великобританії згортають інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Великобританії згортають інвестиції

Казна та Політика
412
Незалежна група британських аналітиків оприлюднила маловтішні прогнози щодо розвитку економіки Об'єднаного Королівства в 2009 році.
Фахівці Центру економічних і бізнес-досліджень (ЦЕБД) Великобританії вважають, що британська економіка в 2009 році впаде на 2,9%. Це - найгірший показник з 40-х років минулого століття, передає BBC.
Очікується, що споживчі витрати та інвестиції в бізнес різко впадуть. Аналітики прогнозують, що експортерам допоможе зниження курсу фунта стерлінгів, але навіть їхні перспективи здаються досить туманними у світлі глобальної рецесії.
Аналітики ЦЕБД вважають, що ВВП Британії знизиться до рівня 1946 року, коли країна тільки починала виходити з післявоєнної розрухи. Економіку чекає болюча реорганізація, пов'язана зі скороченням споживчих витрат і зростаючим безробіттям. Але найбільшу небезпеку, за їхніми словами, становить 15-процентне падіння інвестицій у бізнес, обумовлене тим, що компанії починають більше заощаджувати.
"Нескладно здогадатися, що все могло бути набагато гірше... Незважаючи на публічні заяви уряду, що закликав банки давати позики, фактично це повинно бути першочерговим завданням самих банків з метою підтримки власного балансу...", - аналізує ситуацію в інтерв'ю The Daily Telegraph головний економіст Центру економічних і бізнес-досліджень Бен Рід.
Економісти ЦЕБД попереджають про небезпеку, пов'язану з урізуванням інвестицій і зниженням споживчого попиту.
"Якщо даному сценарію призначено здійснитися, то 5-10 процентне скорочення інвестицій поверне економіку Об'єднаного Королівства на п'ять років нахад", - додає Рід.
Раніше опубліковані офіційні цифри змінилися в негативний бік.
Переглянуті дані свідчать про 0,6-процентне скорочення виробництва в період між липнем і вереснем 2008 року. Це найгірший показник з 1990 року, що перевищив цифру 0,5%, раніше прогнозовану Службою національної статистики (Office for National Statistics).
Канцлер казначейства Великобританії Алістер Дарлінг вважає, що економіка Об'єднаного Королівства відновить своє зростання у другій половині 2009 року.
Дарлінг прогнозує, що фінансові стимули у вигляді додаткових позик і зниження ПДВ допоможуть зробити рецесію "менш глибокою і не такою тривалою" як передбачалося раніше, передає BBC.
Нагадаємо, 24 листопада Великобританія вже знизила ПДВ, щоб допомогти своїй економіці боротися із глобальною рецесією.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас