Вчинки, які дивували, надихали, дратували у 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчинки, які дивували, надихали, дратували у 2008 році

2073
Українські та зарубіжні політики і бізнесмени (серед яких Барак Обама, Костянтин Жеваго та інші), знакові події для України та світу (успіх вітчизняних спортсменів на літній Олімпіаді-2008 тощо).
Порятунок за планом
Голова Мінфіну США Генрі Полсон ПЕРЕКОНАВ конгрес схвалити багатомільярдні вливання в банки після краху Lehman Brothers. Екстрений план дій з порятунку американської фінансової системи спочатку передбачав викуп поганих активів (зокрема, знецінених іпотечних облігацій) у фінустанов.
Ніхто й не думав, що доведеться вдатися до "пожежних" заходів, але у вересні 2008 року Мінфін все-таки звернувся до конгресу з проханням виділити $700 млрд на стабілізацію фінсектору. Прийняту програму одразу ж розкритикували. Джордж Сорос, приміром, виступив за пряму підтримку компаній, обтяжених поганими активами. Сам Полсон противився покупці часток у банках, не знаючи як вибирати кандидатів для порятунку. Проте під тиском економістів почав вкладати кошти у фінустанови напряму. На покупку акцій виділено $250 млрд. Ще $40 млрд було інвестовано в страхову компанію AIG. Полсон не поспішає витрачати решту грошей - після інавгурації Барака Обами подальшу долю коштів визначить новий міністр фінансів.
Президент vs рецесія
Барак Обама ВИГРАВ президентські перегони у США. Вперше в історії Америки хазяїном Білого дому стане темношкірий президент. Новообраному лідерові країни не позаздриш. Адміністрації Обами доведеться вирішити долю викуплених неякісних активів фінустанов і націоналізованих банків. У її руках не лише майбутнє американського автопрому, а й нової системи регулювання фінансових ринків.
На думку експертів, саме криза забезпечила перемогу Барака Обами на виборах. Його економічні пропозиції були як ніколи актуальні для виборців. Він обіцяв звільнити безробітних від сплати прибуткового податку з допомоги з безробіття, знизити податки для місцевих компаній, які створять нові робочі місця в США. Але якщо Обама не впорається із проблемами, що сприяли його приходу до влади, то ні його політичному майбутньому, ні його політичним рейтингам не позаздриш. Перевірено в Україні.
Льодовиковий період
Прем’єр-міністр Великої Британії Гордон Браун ЗАМОРОЗИВ рахунки ісландських банків, які працюють в Об’єднаному Королівстві. Для цього йому довелося скористатися положеннями закону про боротьбу з тероризмом - єдиною легальною можливістю зберегти гроші в банках.
Тільки в Landsbanki британський уряд заморозив депозити на $7,2 млрд.
Такою була реакція Лондона на відмову Рейк’явіка гарантувати вклади британців у збанкрутілих фінустановах Ісландії. Усього близько 300 тис. жителів Об’єднаного Королівства і більше двох десятків міських рад зберігають кошти в банках цієї острівної держави. У відповідь Ісландія звинуватила Велику Британію в ескалації кризи. Відносини Лондона і Рейк’явіка не були такими напруженими з часів тріскових воєн 1950–1960-х років, коли країни ділили права на рибні лови.
Морська хвороба
Сомалійські пірати у 2008 році заради викупу НАПАЛИ на рекордну кількість кораблів - 95. У полоні в піратів зараз перебувають 14 кораблів, зокрема судно з українським екіпажем "Фаїна". Морські розбійники лише у 2008-му отримали від судноплавних компаній від $25–30 млн до $150 млн.
Тяжке становище Сомалі, ослабленої десятилітньою громадянською війною, призвело до розквіту піратства в її прибережних водах. Осмілівши від безкарності, розбійники вимагають уже не $300–400 тис. за корабель, як два роки тому, а $1–1,5 млн. І судноплавні компанії платять флібустьєрам - все одно це дешевше, ніж втрачати екіпаж, корабель і вантаж. Марність спроб утихомирення піратів дивує не менше ніж нахабність загарбників. Але навіть розбійники відчують негативні наслідки кризи - обсяги морських перевезень падають, відтак потенційних жертв поменшає.
МВФ поспішає на допомогу
МВФ на чолі з Домініком Стросс-Каном ВИДІЛИВ Україні кредит в $16,5 млрд на підтримку економіки. Важко сказати, хто здивував більше, МВФ, що прийняв рішення в рекордно короткий термін, чи Україна, що зуміла так швидко вмовити іноземців. Бо ж іще в березні фонд роздумував про закриття свого офісу в Україні.
Виділена сума позики в 2,6 разу перевищила розміри допомоги, що може бути видана країні за статутом організації. Щедрість фонду має свою ціну - доведеться платити відсотки за кредитом, а також виконати низку вимог. Кредитор радить перейти на режим плаваючого курсу, обмежити зростання монетарної бази, прийняти бездефіцитний бюджет на 2009 рік.
Однак дотримання рекомендацій МВФ може і погіршити ситуацію. Про це добре знають в Аргентині, Мексиці та Таїланді. Проте їх сумний досвід не лякає нових позичальників МВФ.
Довгі заручини
Україна СТАЛА повноправним членом СОТ після 15 років переговорів про вступ до організації. За оцінками уряду, членство у СОТ сприятиме зростанню реального ВВП за рахунок збільшення експорту продукції на $1,5–4 млрд на рік. Вітчизняні виробники, успішність яких залежить від обсягів імпорту на українському ринку, навпаки переконані, що їм збитків не уникнути. Чия правда, ми цього року не дізнаємося - тепер усі втрати можна списати на фінансову кризу та економічну рецесію.
Олімпійські радощі
Перевершивши найоптимістичніші прогнози, олімпійська збірна України ПОСІЛА 11-те місце в неофіційному медальному заліку країн - учасниць літньої Олімпіади-2008, що відбулася в Пекіні. Спортсмени показали найкращий результат за всю історію участі України в головному спортивному змаганні планети, заробивши 27 медалей. Заслуга держави в досягненнях українських олімпійців невелика. Підготовка збірної до олімпіади обійшлася Національному олімпійському комітету не так уже й дорого - у 30 млн грн. Тоді як, приміром, Польща, яка поступилася Україні 9 позиціями, витратила в кілька разів більше - $134 млн.
Вершник без голови
Білл Гейтс ЗАЛИШИВ посаду головного управляючого імперією Microsoft, яка зробила його одним із найбагатших людей планети. 52-річний бізнесмен вирішив присвятити себе благодійності і тепер керує Фондом Білла і Мелінди Гейтс. "Вихід на пенсію" засновника Microsoft зовсім не означає, що він втратив інтерес до неї. Він залишився головою ради директорів корпорації, хоча фактично його участь у роботі компанії тепер зводиться до консультування.
Білл Гейтс відійшов від справ у ненайкращі часи для корпорації. Компанія безуспішно бореться з Google за місце на швидко зростаючому ринку інтернет-пошуку. Навесні 2008-го, щоб наздогнати конкурента, Microsoft була готова заплатити за інтернет-ресурс Yahoo $47 млрд, але угода зірвалася.
Усе сам
Костянтин Жеваго закінчує 2008 рік з великими втратами. У жовтні 20,8% акцій його головного активу Ferrexpo придбала чеська вуглевидобувна компанія New World Resources за $101,6 млн. Цінні папери були в JP Morgan у заставі під кредит, який бізнесмен взяв на початку 2008 року. Коли Жеваго не зміг вчасно погасити позику, банк позбувся акцій. Частка Жеваго в компанії зменшилася до 51%, а сама Ferrexpo з початку року втратила 89% вартості.
РЯТУВАТИ свій бізнес підприємець вирішив самостійно. Він відмовився від послуг іноземного топ-менеджменту і скасував всі заплановані раніше інвестпрограми.
Невдача спіткала Жеваго і в Болгарії. Протягом року він боровся з ArcelorMittal за контроль над болгарським метзаводом Kremikovtzi. Але через проблеми з ліквідністю бізнесмен зійшов з дистанції.
Важка доля
Андрій і Сергій Клюєви ЗАЦІКАВИЛИСЯ банківською справою. У листопаді їхню компанію SLAV AG назвали новим інвестором Промінвестбанку, який контролювала родина Матвієнко. Клюєви за умовами угоди мають викупити акції додемісії на суму 900 млн грн.
Формально нового інвестора почали шукати після рейдерської атаки на банк, у результаті якої фінустанова опинилася на межі банкрутства. Запанікувавши, клієнти ПІБ достроково знімали депозити, вилучивши з рахунків банку близько 300 млн грн. НБУ виділив фінустанові 5 млрд грн на підтримку ліквідності.
Серед потенційних покупців називали російські "Альфа-Груп" та Ощадбанк, а також співвласника "Дельта банку" Миколу Лагуна. Тому новина про покупку банку Клюєвими виявилася несподіваною. Профінансувати угоду вони зможуть за допомогою російського Внєшекономбанку. Уряд вирішить долю ПІБ до Нового року.
Газовий інвестор
Ще один сюрприз в 2008 році зробив Дмитро Фірташ, який КУПИВ контрольний пакет акцій сьомого за розміром активів Надра Банку. Фінустанова також постраждала від фінансової кризи - залежність від зовнішніх позик і паніка вкладників похитнули його позиції. Необхідність повернути зовнішні позики на $230 млн змусила Надра банк вдатися до допомоги НБУ, який видав фінустанові екстрений кредит на 1,5 млрд грн.
Крім того, власники банку почали шукати інвестора для збільшення капіталу, хоча ще торік відмовлялися від найпривабливіших пропозицій. Учасники ринку оцінюють угоду в $50–70 млн. Під час кризи інвесторам не до щедрості, за винятком НБУ, звичайно.
Ідейний банкір
Найнесподіваніші інвестиційні рішення у 2008 році приймав Сергій Тігіпко. Після продажу 2007 року своїх фінансових активів (ТАС-Комерцбанку, ТАС-Інвестбанку) шведській групі Swedbank у розпорядженні банкіра опинилися $735 млн. Витратити кошти на створення ще одного банку Тігіпко не зможе найближчі два роки, такою була умова угоди. Однак Тігіпко зумів обійти обмеження - бізнесмен створює банк у Білорусі.
Не маючи можливості вкладати в банківський сектор в Україні, Тігіпко ОПАНОВУЄ нові види діяльності. Бізнесмен купив аптечну мережу "Даша", в яку планує вкласти $20–25 млн. До сфери його інтересів потрапило й сільське господарство. Разом з партнерами в розвиток аграрного напрямку банкір інвестує $80 млн. Але перлиною в інвестиційному портфелі Сергія Тігіпка напевно стане проект із розведення равликів.
Черговий по гривні
Голова НБУ Володимир Стельмах цього року нікому не давав нудьгувати. Наприкінці травня він РЕВАЛЬВУВАВ гривню з 5,05 UAH/USD до 4,85 UAH/USD. Такий несподіваний крок Стельмах обґрунтував, зокрема, зниженням вартості погашення валютних позик.
Але найцікавіше сталося, коли фінансова криза докотилася до України. Тоді Стельмаху довелося заборонити дострокове зняття депозитів. Зниження обсягів експорту та ускладнення правил роботи на валютному ринку призвели до гострого дефіциту валюти. Спекулятивний чинник прискорив падіння курсу гривні, що знецінилася вже майже вдвічі. Саме в цей час НБУ перейшов до формування курсу на підставі результатів торгів на міжбанку. Ще один експеримент голови НБУ - валютний аукціон.
Новий рік, за його прогнозами, українці зустрічатимуть вже зі стабілізованим курсом гривні. Щоправда, не ясно з яким саме.
Імідж усе
Віктор Пінчук продовжував ДИВУВАТИ ексклюзивними виставками та іменитими гостями. Справжнім подарунком від бізнесмена став безкоштовний концерт сера Пола Маккартні в Києві. Пінчук може дозволити собі таку доброчинність - він вчасно продав Укрсоцбанк австрійській групі Bank Austria Creditanstalt за $2,2 млрд.
Зароблені кошти бізнесмен інвестував у вічні цінності - мистецтво. Криза не завадила участі бізнесмена в аукціоні художника Деміана Херста, проведеному Sotheby’s у вересні. У 2008-му український підприємець навіть потрапив до десятки найвпливовіших колекціонерів світу.
Крім мистецтва Пінчук зацікавився ринком ЗМІ. Свою медіа-імперію він розширив за рахунок видавничого дому "Економіка". Але що найдивніше, Інтерпайп залишається чи не єдиною групою, яка поки не заявила про скорочення персоналу. Прекрасне звеличує.
Економваріант
Білоруський ринок у 2008 році приваблював українських бізнесменів. Співвласник банку "Дельта" Микола Лагун першим серед вітчизняних підприємців ПРИДБАВ у Білорусі дві страхові компанії - лайфову "Пенсійні гарантії" і ризикову "Бенір". Навряд чи фірми дорого коштували Лагуну, адже це найдрібніші гравці на ринку. Приміром, Пенсійні гарантії за сім місяців 2008 року зібрали премій лише на $402. Натомість покупка таких активів - найлегший варіант виходу на білоруський ринок, де Микола Лагун створює такий самий бізнес, як і в Україні. Підприємець торік за $680 тис. купив у Білорусі Атом-банк, що перебуває на межі банкрутства, який тепер спеціалізуватиметься на видачі споживчих позик у магазинах, готівкових кредитів і картковому кредитуванні. Білоруський ринок приваблює порівняно недорогими активами, адже солідні покупки зараз не всім по кишені.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас