Експерти називають основною причиною подорожчання нафтопродуктів послаблення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти називають основною причиною подорожчання нафтопродуктів послаблення курсу гривні

Енергетика
449
Основною причиною зростання цін на бензин і дизельне паливо (ДП) в Україні є падіння курсу гривні відносно долара США, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
Так, якщо 9-16 грудня середні ціни на А-76/80, А-92, А-95 і дизельне паливо становили 4,12 грн/л, 4,43 грн/л, 4,63 та 5,13 грн/л відповідно, то вже з 16 по 23 грудня ціни на всі види палива в роздрібному сегменті українського ринку підвищилися на 26-28 коп на літрі.
"Продукт (бензин і ДП), у якому порядку 80% з урахуванням акцизів і податків на них, - це все-таки валютна складова, він не може не реагувати на зовнішню ситуацію. Тому, звичайно, валютний фактор тут головний", - сказав виконавчий директор консалтингової компанії UPECO (Київ) Сергій Куюн.
"Головна причина - падіння курсу гривні відносно долара. Це стосується значної частки ринку, оскільки до останнього часу порядку половини в обсягах споживання нафтопродуктів складав імпорт. Українські НПЗ працюють частково на російській сировині, частково на українській. Наприклад, "Укртатнафта" працює на українській нафті, тому для цього НПЗ фактор нестабільної гривні проявляється в меншій мірі", - вважає директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.
Крім того, на його думку, другорядний вплив на подорожчання зробили зростання операційних витрат роздрібних та оптових операторів, зниження споживання нафтопродуктів у роздробі і політика операторів закладати ризики від падіння гривні в поточну вартість продуктів.
Куюн також відзначив, що подорожчання нафтопродуктів не в останню чергу обумовлено виходом на реальні ціни з рівнів, занижених нафтотрейдерами за домовленістю із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
"Є певне повернення до ціни невиправдано низької, що була досягнута відповідно до домовленостей з Тимошенко. Вона (ціна) була справедлива - ці 4,70 грн/л по А-95 і 5,20 грн/л по дизелі, але вона була справедлива за умови, яку оголосила прем'єр-міністр - це долар у межах 6 грн. Однак він фактично вийшов, м'яко кажучи, не 6 грн за долар. Тому й ціна ринком була досягнута така, як домовлялися, і сьогодні він (ринок) попросту відіграє назад. Якби не було домовленості з Тимошенко ціна б була приблизно такою, як є сьогодні копійок на 30-40 вища", - сказав він.
Прогнозуючи цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів до кінця року, С.Сапегін припустив, що з урахуванням очікуваного зниження світових цін на нафту та купівельної спроможності вартість палива в оптовому і роздрібному сегментах сповільнить зростання і стабілізується. "Однак така ситуація буде справедливою, якщо надалі не буде проходити якихось додаткових дестабілізуючих факторів на цьому ринку", - додав він.
Куюн також очікує до кінця року стабілізацію цін на бензин і ДП на поточному рівні.
У той же час він не виключає, що в січні 2009 року може виникнути незначний дефіцит нафтопродуктів, оскільки традиційно їхній імпорт у цей період року незначний, що, у свою чергу, може привести до незначного подорожчання бензину і ДП.
Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України порушив справу за фактом зростання цін на світлі нафтопродукти, що почалося із середини грудня 2008 року.
За даними консалтингової компанії UPECO, ціни на всі види палива в роздрібному сегменті українського ринку за період з 16 по 23 грудня підвищилися на 26-28 коп. на літрі.
Ціна бензину марки А-76/80 за цей період підвищилася на 6,3% (на 26 коп.) - до 4,38 грн/л, бензину А-92 - на 6,3% (на 28 коп.), до 4,71 грн/л, бензину А-95 - на 6% (на 28 коп.), до 4,91 грн/л, дизельного палива - на 5,2% (на 27 коп.), до 5,40 грн/л.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас