Moody's: 10% світових компаній може зіткнутися з нестачею коштів для погашення боргів в 2009р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: 10% світових компаній може зіткнутися з нестачею коштів для погашення боргів в 2009р

Кредит&Депозит
403
Порядку 10% світових компаній може зіткнутися з нестачею коштів для погашення своїх боргових зобов'язань у наступному році, прогнозують експерти агентства Moody's. У вересні цей показник прогнозувався на рівні 5%.
За словами аналітика Moody's Глена Екерта, зміна очікувань обумовлена погіршенням доступу до кредитів і більш низькими, ніж раніше, прогнозами корпоративних доходів.
Проблеми із запозиченням коштів зберігаються, оскільки інвестори намагаються уникнути ризиків. Жорсткість умов кредитування, а також падіння споживчої довіри, змушує компанії скорочувати штат та обсяги виробництва, щоб зменшити витрати, відзначає Г.Екерт.
"Це був каскад подій, відправною точкою якого стало банкрутство Lehman Brothers у вересні, - говорить він. - Із цього моменту ми зробили ще один крок униз".
Дослідження аналітиків Moody's проводилося на основі 1500 компаній, що мають рейтинги "B3" (на шість щаблів нижче від інвестиційного рівня) і вище.
Компанії у всіх галузях економіки знизили прогнози грошових надходжень у четвертому кварталі, відзначив Г.Екерт. "Це не було сконцентровано в якійсь одній галузі", - додав він.
Ситуація на ринках капіталу значно погіршилася з кінця вересня, у зв'язку зі скороченням обсягу торгів, нестабільними котируваннями боргових зобов'язань, а також зрослою вибірковістю інвесторів, навіть відносно компаній, що мають інвестиційні рейтинги (вище Ba1).
"Проблеми з ліквідністю стануть більш серйозними, якщо кредитні ринки будуть погано функціонувати протягом тривалого періоду або глибока рецесія серйозно скоротить операційні грошові потоки", - говориться в повідомленні аналітиків.
Банки усе менш охоче відновлюють або продовжують кредитні угоди і пред'являють до позичальників більш жорсткі вимоги, що також буде обмежувати доступ до кредитів, особливо для компаній, що мають спекулятивні рейтинги, відзначають експерти Moody's.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас