Аграріїв врятують за законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграріїв врятують за законом

Аграрний ринок
738
Парламент затвердив заходи підтримки агропромислового комплексу в умовах фінансової кризи.
Між першим і другим читанням закону №3353 "Про внесення змін у деякі закони України щодо запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу" документ зазнав зміни.
Найбільшим сюрпризом стало виключення з переліку заходів щодо підтримки аграріїв найбільше дискутованої і конфліктної норми про скасування експортного мита на насіння соняшника. Таким чином, з наступного року мито залишиться в силі, лише його ставка знизиться на 1% - до 13% відповідно до умов вступу країни у СОТ.
"Так, виключили цей пункт, це було правильне рішення - особливо на тлі того, що нинішній рік було важким для галузі через втручання чиновників, зокрема, введення квотування експорту олії, що привело до зупинки 13 заводів улітку, - говорить гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. - На сьогодні немає інших документів, що містять пункт про скасування мита, так що є підстави говорити про те, що працювати будемо стабільно". Парламентарії розглядали варіант установлення квоти на експорт соняшника, однак ця пропозиція не була підтримана депутатами. "Ми не підтримуємо ідеологію кількісного обмеження", - відзначає міністр агрополітики Юрій Мельник.
Крім того, у кінцевих положеннях є пункт про виділення Аграрному фонду коштів на закупівлю надлишку соняшника на ринку - до 1 млн. т. "Аграрний фонд раніше ніколи не працював із соняшником, але нехай куплять, ми в них потім можемо назад викупити", - говорить Степан Капшук. Відзначимо, що експорт соняшника навіть при чинних податкових обмеженнях і так небувало активний - експортери, незважаючи на невисокі ціни на світовому ринку, одержують маржу за рахунок повернення ПДВ. Крім того, стимулює експорт курсова різниця на падінні нацвалюти.
Парламент також зафіксував обов'язки банків стосовно представників АПК - банки повинні надавати кредити для розрахунків із селянами за молочну продукцію і м'ясо, не мають права виставляти штрафні санкції селянам за не вчасно погашені кредити, підвищувати ставки і зобов'язані продовжити ці кредити. За зверненнями сільгосптоваровиробників залучені раніше кредити (2005-2008 р.) продовжуються до 1 листопада 2009 р. Законодавче фіксування цього пункту тепер зобов'язує банки налагодити діалог із селянами. Хоча місяцем раніше банківські установи під час переговорів з урядом і задекларували готовність пролонгувати кредити аграріям, проте на практиці такі випадки були епізодичні.
"Можливо, уряд все-таки залишив право вирішувати долю кредиту в кожному конкретному випадку, і не дивно, що банки не поспішали йти назустріч аграріям", - говорить голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
Серед інших норм, спрямованих на полегшення становища аграріїв, - продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 р., заборона на ввезення на митну територію України м'яса і субпродуктів (як давальницької сировини) і їхню переробку на території України, введення держрегулювання цін на низку послуг для аграріїв, зокрема, операцій, що проводяться в області ветмедицини. Крім того, з бюджету будуть компенсувати витрати на зберігання зерна (власного виробництва на сертифікованому зерновому складі, в 2008/09 МР, починаючи з 1 листопада поточного року) у розмірі до 70% зазначеної вартості.
"Найбільш важливий пункт - політика уряду відносно банків, тому що виплати по кредитах - це найбільш важкий момент для аграріїв, - прокоментував один з аналітиків. - Ну, і звичайно, уваги заслуговує той факт, що олійне лобі домоглося збереження мита".
Міністерство аграрної політики України оцінює врожай соняшника цього року в 6,2-6,3 млн. т ( у чистій вазі) проти торішніх 4,2 млн. т. Переробні потужності українських підприємств оцінюються в 7,2 млн. т соняшника на рік.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас