Церкви опинились на межі банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Церкви опинились на межі банкрутства

5679
Світова економічна криза не пощадила навіть церкву і її служителів. Деякі церкви, або компанії, що надавали їм кредити, оголосили себе банкрутами. За словами священиків, благодійна допомога від парафіян останнім часом упала на 15%.
Фінансові проблеми переслідують американську церкву ще з 90-х років, із часу появи великих церковних інститутів - урбаністичних комплексів, що включають у себе книгарні, спортивні зали і кав'ярні. Експерти говорять, що в нинішній період деякі кредитні установи більше не зважуються інвестувати в церкву, заздалегідь вважаючи цей бізнес збитковим, передає The Wall Street Journal.
Священики звертаються у своїх проповідях до теми фінансової кризи, церкви повні парафіян, пише Die Welt. У США бум сьогодні переживають насамперед церкви.
Економічна криза відбирає у віруючих роботу, заощадження, житло та віру, пише видання, указуючи на те, що сьогодні церкви і синагоги переживають небувалий наплив віруючих. При цьому число охочих щедро жертвувати на церковні потреби аж ніяк не зростає, скоріше навпаки. Напередодні Різдва, церкви в Америці "працюють як магазини" - адже на ці дні припадає до 70% від річного прибутку. Церкви США не залежать від держави і вільні від податків. Вони існують і розвиваються за рахунок пожертвувань.
По-іншому справа йде з Євангелічною церквою, відзначає Die Welt. Від Нью-Йорка і до Сіетла, Євангелічні церкви переживають сьогодні наплив віруючих, котрим пастирі обіцяють нове народження, принесене із собою кризою. Як відзначає один зі священиків, криза стане в буквальному значенні "чудодійним часом", оскільки людина, вражена до глибини душі, відкриває її для Бога.
За даними Die Welt, у США повсюдно припинені проекти з будівництва нових церков. Кредити заморожені, а земля впала в ціні. Особливо постраждала латиноамериканська католицька громада, оскільки її члени в основному зайняті в будівельній сфері.
Говорячи про ситуацію в Україні, експерти схиляються до думки про те, що й тут інституту церкви не уникнути впливу рецесії.
Економічна криза істотно вплине на фінансовий стан більшості українських релігійних організацій, що особливо одержують фінансування через кордон, стверджує директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський. На його думку, найменш помітною буде криза для сільських парафій різних конфесій, які, однак, і без неї постійно перебувають у фінансових труднощах, передає "Главред".
"По певній частині українських релігійних організацій економічна криза вдарить досить істотно. Насамперед криза торкнеться організацій, що одержують фінансування з-за кордону", - повідомляє аналітик в інтерв'ю агентству "Главред".
Найбільш залежними від закордонного фінансування Тарас Антошевський назвав українські католицькі і протестантські церкви, пише "Дзеркало тижня".
На думку експерта: "Православні в кращому становищі, оскільки вони менше пов'язані із закордонними інститутами. Але вони залежать від стану української економіки, і тому криза зачепить і їх. Вона ударить і по "верхах", і по "низах" ієрархії. Постраждають ті, хто перебуває на утриманні великого бізнесу. Тобто це відчують на рівні єпископату", - цитує слова Антошевського агентство "Главред".
Євген Чалий
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас