Україна може уникнути дефолту в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може уникнути дефолту в 2009 році

Казна та Політика
2841
Уряд України має можливість не допустити в 2009 році дефолту із внутрішніх та зовнішніх зобов'язань, незважаючи на прогнозовані труднощі з наповненням держбюджету і залученням нових позик, сказав перший заступник глави секретаріату президента країни Олександр Шлапак.
"Цього року дефолту ми не допустимо. Що стосується наступного року, це окреме питання", - сказав Шлапак на брифінгу.
"Треба буде сідати й думати і про внутрішній, і про зовнішній дефолт, хоча я впевнений, що в нас є всі можливості не допускати таких неприємних речей для нас і для держави, це стосується і держави і тих, з кого держава дала гарантії, це стосується Нафтогазу, Укравтодору, Південмашу", - додав Шлапак.
За його словами, до кінця поточного року український мінфін повинен виплатити за своїми цінними паперами "невелику суму" - 60-70 млн. гривень.
Відповідно до проекту держбюджету, переданому урядом до Верховної Ради, в 2009 році виплати на погашення держборгів становлять 27,45 млрд. гривень ($3,5 млрд.), у тому числі із зовнішніх- 12,93 млрд. ($1,7 млрд.).
Для виконання боргових зобов'язань і фінансування дефіциту держбюджету, що планується в розмірі 31 мільярд гривень, або 3 % ВВП, уряд хоче майже в п'ять разів збільшити обсяг держзаймів: до 88,7 млрд. гривень (понад $11 млрд.) з 18,2 млрд. гривень, передбачених законом про держбюджет 2008 року. Позики на внутрішньому ринку повинні скласти 69,94 млрд. гривень, на зовнішньому ринку - 18,81 млрд. гривень у порівнянні із запланованими на 2008 рік 10,77 млрд. гривень й 7,4 млрд. гривень відповідно .
Глобальна фінансова криза перешкодила владі розмістити євробонди цього року.
Учора Всесвітній банк схвалив виділення Україні позики на $500 млн. для покриття дефіциту держбюджету.
"Ми збільшуємо держборг відповідно до пропозицій,.. майже у два рази, треба бути готовим, що значна частина бюджету буде фінансуватися за рахунок різкого збільшення боргу", - сказав Шлапак.
Він висловив сумнів, що уряду вдасться зайняти на ринках заплановані суми і додав, що крім того вважає завищеною запропоновану урядом суму доходів держбюджету, розраховану виходячи з показника росту економіки на 0,4 %, тоді як міністерство економіки України і міжнародні організації прогнозують падіння ВВП на 3%-5 %.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас