"Ъ": Економіка відкинула велику тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Економіка відкинула велику тінь

Казна та Політика
1429
Міністерство економіки повідомило про зростання рівня тіньової економіки в I півріччі 2008 року на 2 процентні пункти - до 28%. Таке збільшення обсягу тіньових операцій у міністерстві пояснюють початком впливу фінансової кризи на економіку країни. Експерти підтверджують, що в 2008-2009 роках частка неофіційної економіки буде збільшуватися.
Учора Міністерство економіки оприлюднило звіт про обсяг тіньових операцій в I півріччі поточного року, підрахований за новою методикою. "Була змінена ціла низка розрахунків, що істотно вплинуло на динаміку зниження тінізації", - повідомило джерело в профільному департаменті Мінекономіки. Якщо раніше за підсумками 2007 року частка тіньової економіки становила 32% від офіційного ВВП (знизившись за рік на 2 процентних пункти), то за новою методикою її рівень цього року склав 28% (-4 п. п.).
Така ж частка тіньової економіки збереглася й у січні-червні - 28%. У міністерстві уточнюють, що в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року в I півріччі її розмір виріс на 2%. Збільшення рівня неофіційної економіки було зафіксовано по трьох із чотирьох методів підрахунку - фінансовому, витратам населення (роздрібний товарообіг) і монетарним методом. А зниження - лише за методом підрахунку витрат електроенергії.
Однак у звіті відзначається, що останній метод є непоказовим - дані щодо витрат електроенергії визначаються лише за підсумками року.
Загальне збільшення розміру тіньової економіки в міністерстві пояснюють наслідками фінансової кризи: збільшенням незареєстрованної економічної діяльності (у металургії і машинобудуванні - на 3 п. п., у будівництві - на 4 п. п., в операціях з нерухомістю - на 19 п. п.), випередженням темпів зростання готівки в країні (+12,3%) над приростом депозитів у гривні (+8,3%). При цьому Мінекономіки очікує, що за підсумками 2008 року ці показники погіршаться, а збільшення частки тіньової економіки буде також зафіксовано і за методом підрахунку витрат електроенергії.
За оцінкою експертів, зростання рівня тіньових операцій в 2008-2009 роках буде значно більшим, ніж в I півріччі. "Імовірно, до середини 2009 року розмір тіньової економіки перевищить показники, фіксовані після 2000 року (в 2005 році Мінекономіки оцінювало частку тінізації в 30%.-Ъ), але до надвисоких показників 1990-х справа все-таки не дійде", - сказав директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Для реального зниження частки тіньової економіки необхідне зниження податкових ставок і спрощення системи оподатковування, але до закінчення кризи це малоймовірно", - упевнена аналітик Dragon Capital Олена Білан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас