Валютний міжбанк монополізують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний міжбанк монополізують

Кредит&Депозит
5502
У новому році Нацбанк має намір створити інститут маркет-мейкеров, які будуть здійснювати операції на міжбанківському валютному ринку на користь інших банків та їхніх клієнтів.
Як пояснило джерело в Нацбанку, концентрація валютного ринку в руках декількох учасників буде наступним кроком слідом за постановою НБУ №435, відповідно до якої банки можуть проводити валютні операції між собою лише з 14.00 до 16.00, тоді як з 10.00 до 14.00 - безпосередньо зі своїми небанківськими клієнтами. Передбачається, що міжбанківські операції будуть концентруватися в руках тільки декількох великих банків, які будуть виконувати роль валютних клірингових установ для більш дрібних банків.
Які банки стануть обраними гравцями на валютному ринку, поки невідомо. Тому думки учасників ринку із цього приводу розходяться. "Маркет-мейкерами стане група великих банків. Ці банки будуть збирати клієнтські заявки, частково зводячи їх усередині себе і виводячи на міжбанківський ринок тільки залишок. Із цими банками вже можна буде говорити, на мій погляд, дуже легко. І з їхніми клієнтами теж. Ти приніс мені заявку "8 грн./$1", а я не беру! При жорсткій позиції банківського співтовариства (наприклад, заявок "по 8" ми не беремо, тільки "по 7") можна швидко відсіяти "панікерів", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. На його думку, сьогодні можна і потрібно діяти не тільки суто ринковими методами - необхідна певна адміністративна підтримка Нацбанку.
А голова правління іншого великого банку вважмає, що схема маркет-мейкерів на валютному ринку може знову стати корупційною. "Ми цю ідею обговорюємо більше місяця. Усіх бентежить відсутність підходів до вибору цих самих маркет-мейкерів, а також можливий тиск із боку Нацбанку на учасників цього ринку", - говорить банкір. За його словами, якщо НБУ буде вимагати від обраних банків обмежувати обсяги заявок на купівлю/продаж валюти і контролювати ціну, це може привести до формування величезної корупційної змови на валютному ринку. "Будуть вибирати в кого купувати і за яким курсом", - обурюється банкір.
Схожої думки дотримується і перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець. За його словами, нерівні умови допуску на валютний ринок можуть привести до появи касти обраних, що надалі виллється в зловживання і диктат великих банків на ринку: "На мій погляд, створення інституту маркет-мейкерів переслідує ще одну мету: перерозподіл експортних підприємств, які цінуються на вагу золота, від середніх банків до великого: експортери не стануть платити зайві комісії своїм банкам, якщо зможуть здійснювати валютні операції дешевше через маркет-мейкерів. Маркет-мейкери одержать продавців валюти, які приносять величезні доходи банкам, інші банки втратять клієнтів".
Наступним рухом ринку стане перехід великих імпортерів від середніх банків до маркет-мейкерів валютного ринку. Не маючи доступу до великих обсягів валюти, вони будуть змушені змінювати банки. "Нацбанк знову лобіює інтереси великих банків з іноземним капіталом", - ремствує власник одного з українських банків.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас