Тимонькін пропонує впорядкувати курс гривні за допомогою маркет-мейкерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимонькін пропонує впорядкувати курс гривні за допомогою маркет-мейкерів

Валюта
3165
Введення інституту маркет-мейкерів зможе стабілізувати курс гривні. Про це заявив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.
На думку банкіра курсова плутанина пов'язана з панікою серед іноземних інвесторів. "Дуже часто інвестори-нерезиденти, які володіли гривневими цінними паперами і які в момент кризи виходять із них, роблять це на тлі так званого "світового переляку". У таких умовах вони готові купувати долар по сім, вісім, десять гривень - їм однаково, щоб тільки вийти. Але в результаті ці заявки потрапляють у систему, а це вже визначено ринковий орієнтир", - вважає Тимонькін.
Зараз Нацбанк серйозно обговорює введення інституту маркет-мейкерів - групи великих банків, через які всі будуть працювати. Ці банки будуть збирати клієнтські заявки, частково зводячи їх усередині себе і виводячи на міжбанківський ринок тільки залишок. Із цими банками вже можна буде говорити, на мою думку, дуже легко. І з їхніми клієнтами теж. Ти приніс мені заявку "8", а я не беру! При твердій позиції банківської співдружності (наприклад, заявок по "8" ми не беремо, тільки по "7") можна швидко відсіяти "панікерів".
На думку голови "Укрсоцбанку", сьогодні можна і потрібно діяти не тільки чисто економічно - необхідна визначена адміністративна підтримка. Нацбанк у частково ручному режимі спокійно може відрегулювати ці проблеми".
Це не перша спроба вирішити проблему падіння курсу гривні банками самостійно. Так, у цей понеділок керівники семи великих українських банків - Брокбізнесбанк, VAB Банк, Кредитпромбанк, Родовід Банк, Укргазбанк, Укрпромбанк і банк "Фінанси та Кредит" - підписали Меморандум про співробітництво. Ціль цього меморандуму в тому, щоб "угамувати гривневий голод" і пожвавити міжбанківський кредитний ринок. Багато банків не були в курсі ініціативи своїх колег. У число "необізнаних" увійшли Райффайзен Банк Аваль, Сведбанкбанк, Укрсоцбанк, Ощадбанк, банк "Хрещатик".
Варто також указати на те, що група банків - маркет-мейкерів - може як знизити курс гривні, так і завищити його. Всім вже зрозуміло, що класична схема фінансових відносин у нас в Україні не працює. Як показують останні події в Україні, валютний курс дуже пов'язаний з політичними подіями. Деякі експерти вже вказують, що в цій валютній плутанині хтось отримує гарний прибуток. І Нацбанк у всім цьому відіграє не останню роль.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас