Банкіри позитивно оцінили рішення Нацбанку посилити резервування валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри позитивно оцінили рішення Нацбанку посилити резервування валютних кредитів

Кредит&Депозит
2391
Банкіри позитивно оцінили введення з 27 грудня ц.р. постанови Національного банку про жорсткість резервування валютних кредитів для позичальників, у яких немає валютних доходів.
Зокрема, голова правління ВАТ "Ощадбанк" Анатолій Гулей відзначив: "Оскільки банк погоджується надати фізичній або юридичній особі доларовий кредит, він повинен взяти на себе більший ризик з неповернення цього кредиту. А з огляду на те, що відсотки по резервуванню були невисокими, я вважаю, що банки легковажно ставилися до цього. Протягом наступного року ця норма повинна працювати обов'язково".
За словами голови правління "БГ Банку" Костянтина Полоскова, цю норму необхідно було впровадити вже давно. "Ціна того, що ми цього не зробили раніше, за великим рахунком, зараз очевидна. Кредитна заборгованість у банківських позичальників на сьогодні значно збільшилася у зв'язку зі збільшенням курсу", - сказав він.
Також К.Полосков відзначив, що ця норма не обмежить кредитування. "На сьогодні є певний дисонанс - населення розміщує депозити в доларах, а кредити необхідно видавати в гривні. Я сподіваюся, що Національний банк буде послідовним у цій політиці і впровадить рефінансування валютних депозитів.
Це було б взагалі ідеально. Тобто населення має право вибирати валюту для розміщення коштів, а Нацбанк повинен, по ідеї, рефінансувати їх для того, щоб банк міг оперувати коштами", - вважає він. Банкіри також відзначили доцільність збереження цієї норми після закінчення кризи в банківській сфері.
Як повідомлялося, з 27 грудня 2008 року Національний банк України своєю постановою № 406 від 1 грудня 2008 р. посилить порядок видачі валютних кредитів. Зокрема, банки будуть зобов'язані змінити формування резервів по кредитних операціях в іноземній валюті з позичальниками, у яких немає ресурсів валютного виторгу.
При видачі споживчого кредиту у валюті - "стандартна" заборгованість - банки зобов'язані резервувати 50% суми кредиту (у гривні - усього 2%); якщо прострочення по кредиту становить хоча б один день - заборгованість "під контролем" - 100% (у гривні - 10%).
100-процентне резервування повинно бути і в інших категоріях заборгованості: "субстандартна" (31-60 днів), "сумнівна" (61-90 днів) і "безнадійна" (понад 91 день). У гривні резервування по "субстандартній" категорії становить 40%, по "сумнівній" - 80%. Раніше резервування по валютних споживчих кредитах становило 2% ("стандартна" заборгованість), 10% ("під контролем"), 40% ("субстандартна"), 80% ("сумнівна") і 100% ("безнадійна").
Якщо кредит видається позичальникові без валютного доходу, до нього також застосовується нова формула резервування 50% йі100%. Якщо в позичальника є ресурси валютного виторгу, резервування по кредитах становлять 2%, 7%, 25%, 60% і 100% відповідно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас