Кабінет міністрів міняє долари на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів міняє долари на гривню

Кредит&Депозит
25463
Кабінет міністрів пропонує парламенту дозволити позичальникам погашати валютні кредити в гривнях за курсом на момент видачі кредиту. Курсові втрати банки зможуть відносити на валові витрати. Частину податкового навантаження перекладе на клієнтів, але в цілому це буде їм вигідніше, ніж погашення за нинішнім курсом. Втім, для реалізації цієї ініціативи в банків може не вистачити капіталу, відзначають експерти.
Учора уряд подав у Верховну раду законопроект №3517 "Про внесення змін у закон 'Про оподаткування прибутку підприємств'", покликаний мінімізувати кредитні ризики банків і позичальників в умовах коливання валютного курсу. Кабмін має намір підвищити розмір страхових резервів, які можна відносити на валові витрати, з 10% до 100% на період до 1 січня 2010 року і до 80% - після.
У законопроекті пропонується дозволити відносити на валові витрати збитки банку-резидента, які сформувалися в результаті того, що позичальникові було дозволено погашати валютний кредит у гривнях. Курс повинен бути погоджений сторонами і не може бути нижчим від офіційного на момент укладання кредитної угоди. Норма буде діяти для звітного періоду з 1 жовтня 2008-го по 1 квітня 2009 року.
Збитки можуть зараховуватися на валові витрати кредитора за умови їх використання для компенсації вартості придбання валюти у звітному періоді. У свою чергу, позичальники беруть на себе податкові зобов'язання: фізособи повинні будуть сплатити 15% податку з доходу, отриманого з курсової різниці, юрособи - 25%. У Кабміні впевнені, що прийняття цього законопроекту активізує операції на фінансовому ринку і рівномірно розподілить податкове навантаження.
Банкіри вважають, що така схема може бути вигідна позичальникам. "Клієнтові дешевше було б заплатити податки, ніж купувати валюту за високим курсом", - відзначає начальник департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков.
Втім, капіталу для реалізації такої схеми може не вистачити. "Банки будуть відносити на валові витрати цю різницю. Але на скільки вистачить банку, щоб ці витрати не з'їли загальний дохід банку і слідом капітал? Адже зі збільшенням курсової різниці капітал банку не має тенденції до збільшення в тією ж або хоча б у порівнянній пропорції", - говорить заступник директора департаменту роздрібного бізнесу "Райффайзен Банк Аваль" Євген Дем’янов. "Якщо курс буде рости і далі, то збитки банків будуть збільшуватися і погашати їх не буде з чого", - додає Шаперенков.
Прийняття цього законопроекту, за словами першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, повинно відбутися до розгляду проекту бюджету на 2009 рік. "Якщо будуть заглиблюватися в нетрі бухгалтерії, то депутати його завалять, а якщо пояснять його необхідність, то норми будуть прийняті", - говорить член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, почесний президент "Укргазбанку" Василь Горбаль (Партія регіонів). Але для того, щоб банки змогли скористатися подібною пропозицією, необхідно визначити обсяги рефінансування під реструктуризацію кредитів, відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас