Глобальні ринки: кредитний ринок ще далекий від повного відновлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: кредитний ринок ще далекий від повного відновлення

Фондовий ринок
364
Поточний тиждень почався падінням на світових торговельних майданчиках - очікуваного багатьма інвесторами передноворічного ралі поки не відбулося. Скорочення промислових замовлень у жовтні на 15,1% до жовтня 2007 року, а також очікування істотного погіршення фінансових результатів більшості компаній в 2008 р. привели до падіння як європейських, так і американських індексів. Індекс Dow Jones Stoxx 600 знизився на 1,58%, S&P 500 впав на 1,8%. Зниження дисконтної ставки в Китаї, п'ятий раз поспіль за три місяці, а також інформація про можливе розширення плану з прямого стимулювання економіки в США не змогли надати істотної підтримки ринку.
Чекаючи макроекономічних даних з ринку нерухомості, які повинні вийти сьогодні, істотно просіли акції забудовників. Ми не очікуємо поліпшення кон'юнктури в будівництві через триваючий застій на кредитному ринку. Як ми вже писали, позитивні зрушення на кредитному ринку є, але вони все ще недостатні для повноцінного функціонування роздрібного кредитування. TED spread вчора пробив значення 150 б.п. вперше з часів банкрутства Lehman Brothers у вересні (135 б.п. на день до банкрутства). Спред Libor-OIS знизився до 126 б.п. З огляду на, що значення того ж Libor-OIS було 8 б.п. роком раніше, мабуть, що ринок далекий від оптимального стану.
Крім того, потепління на міжбанківському кредитному ринку поки не так істотно відображається на кредитних ставках. Прибутковість по 30-річній іпотеці знизилася з 6,46% наприкінці жовтня до 5,19%, однак вона все ще занадто високо - спред до тримісячного Libor становить 271 б.п. проти 97 б.п. роком раніше.
Міжбанківський ринок, незважаючи на зниження ставок, залишається малоактивним. Банки продовжують тримати великі обсяги валюти на рахунках у центробанках. Так, 19 грудня обсяг коштів на рахунках банків в ЄЦБ був на рівні 333 млрд. дол., що практично в 1000 разів більше, ніж середнє значення в першій половині року. Подальша стагнація на ринку кредитування кінцевих позичальників здатна викликати те, що кредитувати вже буде немає кого - не маючи доступу до дешевого ресурсу, компанії будуть скорочувати персонал, таким чином, знижуючи купівельну спроможність населення. У найкращому разі активізація кредитування почнеться на початку 2009 р., після перехідної дати.
На сировинному ринку в понеділок відбувалися різноспрямовані рухи. Зокрема, нафта знову впала нижче 40 доларів за барель, у той же час золото росло другий день і тестувало значення 850 доларів за унцію. Імпорт нафти Японією, третьої у світі за обсягами імпорту нафти, у листопаді знизився на 17% до листопада минулого року; у Південній Кореї, п'ятому у світі імпортері нафти, - на 12,4%.
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас