Експерти: Російські кредити штовхають Мінськ у боргову яму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Російські кредити штовхають Мінськ у боргову яму

Кредит&Депозит
969
У Москві завершилася зустріч президентів Росії і Білорусії Дмитра Медведєва та Олександра Лукашенка. Темами переговорів стали формування єдиного економічного простору, торгово-економічне партнерство, протидія світовій кризі, співробітництво в паливно-енергетичній сфері. Лідерами двох країн досягнута домовленість про умови постачання та оплати російського газу Білорусії в 2009 році.
Білорусія нічого не збирається випрошувати в Росії, заявив Олександр Лукашенко, випереджаючи переговори в Кремлі. Тим часом напередодні візиту білоруський президент зізнавався, що головною темою розмови буде ціна на російські енергоносії і що подібні переговори завжди йдуть непросто.
Білоруську стабільність і в 2008-му справно підтримувала Росія. Економіст Леонід Заїко, керівник аналітичного центру "Стратегія", підрахував, що "кожний з білорусів повинен би до нового року віддати Росії по 400 доларів". Саме така, на його думку, ціна річних російських преференцій - через ціну на газ, нафтові мита та інше.
Інші аналітики і більше радикальні в цифрах: з російських преференцій на кожного з білорусів припадає по одній тисячі доларів, стверджують вони.
Але скільки саме білорусам треба, знають тільки в уряді. "Ми розраховуємо, що ціна на газ не буде вище 160 доларів за 1000 кубометрів, але ми хотіли б цю ціну 140 доларів за 1000 кубометрів газу", - говорить заступник міністра економіки Володимир Адашкевич.
Білоруський бюджет 2009 року розрахований саме із цифри 140 - тоді економіка зможе продовжити звичний розвиток.
Втім, навіть в ім'я економічної стабільності Мінськ не піде на ризиковий торг. Напередодні візиту в Москву президент Лукашенко заявив, що "ми не дружимо з Росією проти Заходу або із Заходом проти Росії".
Світова економічна криза дає офіційному Мінську привід спробувати знехтувати політичним торгом - будь то проблема ПРО чи питання визнання Абхазії та Південної Осетії. "Якщо сьогодні зупиниться економіка Білорусії, то це 10 мільйонів безробітних у Росії", - застеріг Дмитра Медведєва білоруський президент.
Незалежний економіст Михайло Залеський стверджує, що подібний прогноз - прогноз соціального вибуху - загрожує і Білорусії. Експерт говорить про енергозалежність провідних мінських виробництв і про те, що зупинка валоформуючих підприємств (так у Білорусії називають більше 100 великих підприємств, що визначають економічний розвиток країни - ред.) спричинить серйозні економічні і соціальні наслідки.
Тісна білорусько-російська господарська інтеграція в останні місяці стала фінансово небезпечною для Білорусії: багато підприємств працюють із російськими партнерами. Як говориться, "під слово честі" - або із тривалою розстрочкою платежів за поставлений у Росію товар, або на склад, чекаючи платоспроможних покупців.
Критичність ситуації недавно підтвердив російський посол у Мінську Олександр Суриков. "Можливо, необхідно додаткове кредитування реальних секторів економіки і торговельних мереж", - запропонував посол. Білоруська влада вирішила діяти по-іншому. Білорусія попросила в Росії черговий кредит, тепер на суму 3,5 мільярди доларів, але в російських рублях. Мотивація - на випадок переходу у взаєморозрахунках на російську валюту.
Ярослав Романчук, керівник дослідницького Центру Мизеса, зауважує: "Якщо Росія видасть цей кредит, це заспокоїть "Газпром" і російських постачальників. Але білоруська влада влазить у боргову яму".
Маня Мишковець
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас