Київ не хоче себе зігріти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ не хоче себе зігріти

Енергетика
1292
Як не парадоксально, урятувати киян від замерзання у власних квартирах цієї зими можуть тільки морози.
Як повідомили в АК "Київенерго", при температурі повітря нижче нуля ніхто знижувати тиск газу в трубах не зважиться, щоб не було важких соціальних наслідків і загрози виникнення аварій у системі теплопостачання, як це відбулося в Алчевську. У цілому ж система теплопостачання жителів столиці виткана з безлічі парадоксів, їхніми заручниками виявилися кияни, які розраховуються за тепло на рівні 102%.
Парадокс перший - це тариф на теплову енергію для населення в Києві, що, крім Севастополя, є найнижчим в Україні, покриваючи лише 52,6% фактичної собівартості виробництва і постачання теплової енергії в місті. При цьому тариф на тепло в столиці у своєму грошовому вираженні нижчий, ніж наприклад у Луганську, Миколаєві і Херсоні - містах, рівень життя в яких вищим від київського вже ніяк не назвеш.
Як відомо, рівень тарифів на тепло в містах установлює місцева влада, із чого випливає парадокс другий. З одного боку, місто встановлює населенню відверто занижений і популістський ціновий рівень на тепло, а з іншого боку - відмовляється компенсувати теплопостачальній організації грошову нестачу від заниженої ціни, як того вимагає закон. Нелогічно виходить.
За інформацією "Київенерго", на 14 грудня заборгованість київської міськадміністрації перед АК з компенсації занижених тарифів на тепло становила 516 млн. грн., у той час як поточний борг енергокомпанії за газ перед ГК "Газ України" - 468 млн. грн. Як відомо, на початку минулого тижня ВАТ "Нафтогаз України" відновив газопостачання київських ТЕЦ і котелень після того, як одержав письмове запевняння мера Леоніда Черновецького погасити компанії 274,8 млн. грн. боргу. Однак, як повідомили в "Київенерго", навіть якщо міськадміністрація і розрахувалася б з боргами, проблему разовими компенсаційними виплатами не вирішити. Попереду киян очікують два зимові місяці невідомості за відсутності в місті ефективної тарифної політики, а також надійних джерел компенсації недоплачуваної "Київенерго" різниці в ціні теплової енергії.
"По-перше, у першому кварталі наступного року в населення у зв'язку із кризою можуть виникнути грошові проблеми. Особливо важким місяцем для нас навіть у сприятливі роки завжди був січень, коли населенню взагалі не до комунальних платежів. По-друге, у місті закриваються і звужують свою діяльність підприємства, які забезпечували виплату податків у бюджет, з яких і формувалися компенсаційні виплати", - повідомило джерело в "Київенерго".
У той же час рішення Київради про збільшення в кілька разів тарифів на тепло юрособам з метою компенсації "Київенерго" різниці в тарифах для населення потонуло в судових розглядах, а також натрапило на неприйняття з боку Антимонопольного комітету.
Черновецький зі свого боку звинуватив у зниженні постачання газу Києву уряд Юлії Тимошенко, що нібито намірився в такий спосіб дискредитувати добре ім'я мера. Подібні претензії інакше як парадоксальними теж не назвеш.
По-перше, система теплопостачання Києва, включаючи ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, котельні і магістральні тепломережі, належить територіальній громаді міста і перебуває в "Київенерго" усього лише в управлінні. Тобто київській міськадміністрації нічого не заважає розірвати договір з енергетиками і взяти на себе повну відповідальність за ефективне управління тепловим господарством міста, передавши його, приміром, на баланс тієї ж комунальної компанії "Київенергохолдинг". Для того, щоб вчасно забезпечувати належні стабільні розрахунки за газ і не залежати в такий спосіб у постачаннях палива від того ж Кабміну.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас