"Ъ": Кабінет міністрів провокує зростання цін на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабінет міністрів провокує зростання цін на нафтопродукти

Енергетика
1539
У п'ятницю Верховна рада оприлюднивала зареєстрований Кабінетом міністрів законопроект №3505 "Про внесення змін у деякі закони (щодо ставок акцизного збору на бензин і дизельне паливо)", яким пропонується збільшити ставки акцизного збору на бензин марок А-76, Аі-92, Аі-95 та Аі-98 на 83,3%, з 60 євро/т до 110 євро/т, а на дизельне паливо - на 47%, з 45 євро/т до 95 євро/т.
Відповідно до пояснювальної записки до проекту, підвищення ставок акцизного збору збільшить доходи держбюджету на 4 млрд грн на рік, що дозволить профінансувати будівництво автомобільних доріг у рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У документі стверджується, що з 1 січня 2003 року ставки акцизу в Україні були незмінними, тоді як ціни на бензин за шість років виросли в три рази. У підсумку частка акцизного збору у вартості бензину в Україні впала з 14% до 5%, тепер же вона повинна збільшитися до 8%. У країнах ЄС мінімальний рівень податку становить 273 євро/т, що в 4,5 рази більше, ніж в Україні, підрахували в Кабміні.
Україна щорічно споживає близько 16 млн т нафтопродуктів на суму $12,4 млрд: по 5 млн т бензину і дизпалива, а також 6 млн т мазуту. У країні працює шість нафтопереробних заводів потужністю більше 52 млн т на рік, їхнє поточне завантаження - 11%. Обсяг імпорту нафти за десять місяців 2008 року - 8,5 млн т.
Це не перша спроба уряду збільшити акцизний збір на нафтопродукти. Раніше, у законопроекті "Про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України" (див. Ъ від 23 жовтня), Кабмін пропонував підвищити акцизний збір у два рази, аргументуючи це необхідністю боротьби із кризою.
Нафтовики не згодні з розрахунками Кабінету міністрів. Так, у прес-службі ВАТ ЛУКОЙЛ (Москва) відзначили, що в 2008 році світові ціни на нафтопродукти росли й у країнах Євросоюзу частка акцизного збору не перевищувала 6% від ціни, а в США вона була ще меншою. "Тому посилання на світову ситуацію тут зовсім некоректні", - сказали в компанії. Генеральний директор ВАТ "Галичина" Олександр Лазорко стверджує, що зміцнення долара вже привело до зростання цін на паливо (з нафти, що добувається в Україні, виробляється лише 25% споживаного палива, решта нафти і нафтопродуктів імпортуються): за останній тиждень середня вартість Аі-95 виросла з 4,7 грн/л до 5 грн/л. За його словами, у п'ятницю під час засідання експертно-аналітичної групи нафтотрейдери зажадали від Мінпаливенерго врахувати при розрахунку середньої рекомендованої ціни на нафтопродукти валютні коливання. Якщо дворазове збільшення акцизного збору відбудеться на тлі зміцнення долара, то ціни на паливо вже на початку січня можуть значно підвищитися. За даними Держкомстату, за січень-жовтень ціни на паливо виросли на 13,8%, упавши в листопаді на 13,3%.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев упевнений, що загальне зростання цін може скласти 20-25%. До 19 грудня вартість Аі-95 становила 5 грн/л, Аі-92 - 4,8 грн/л, А-76 - 4,5 грн/л, ДП - 5,1 грн/л. Таким чином, на думку генерального директора мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктора Мартиросяна, уже на початку січня ціна на найпопулярнішу марку бензину Аі-95 може досягти 6-6,5 грн/л.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас