Німецькі економісти вважають, що час дешевої нафти минув — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі економісти вважають, що час дешевої нафти минув

Енергетика
2378
Ціни на нафту найближчими роками дещо зростуть. Такий прогноз дали німецькі економісти.
За їх словами, часи дешевої енергії і сировини відходять в минуле, і з 2010 року вартість барреля підніметься - до $60-80.
Не дивлячись на похмурі економічні прогнози, світова ціна на нафту в 2009 році знову зросте, вважають експерти Гамбургського інституту світової економіки (HWWI). Згідно їх розрахункам, наступного року баррель цього виду палива коштуватиме від $50 до $60, а починаючи з 2010 року ціна на нафту закріпиться в довгочасній перспективі на позначці між $60 і $80.
"Всі, хто займається цією темою, знають, що часи дешевої енергії і сировини пішли в минуле", - заявив директор інституту Томас Штраубхаар. На його думку, не дивлячись на уповільнення темпу зростання економіки в 2009 році, енергетичні потреби таких країн, як Китай, Росія і Бразилія, продовжуватимуть зростати. Проте ціни на нафту навряд чи досягнуть максимальної позначки 2008 років - $145 за баррель.
Вартість барреля нафти в межах $60-80 Штраубхаар назвав "прекрасним сигналом" для економіки і споживача. З одного боку, така ціна на нафту досить висока, аби мотивувати компанії інвестувати в розробку і використання альтернативних джерел енергії. А з іншого боку, цей рівень цін прийнятний для споживача.
Директор HWWI назвав це умовою для переходу до використання альтернативних джерел енергії в довгочасній перспективі.
Нагадаємо, раніше генеральний секретар ОПЕК Абдулла Салем аль-бадрі заявив, що справедливою ціною барреля нафти в нинішніх економічних умовах буде ціна в $70-90. Позначений ним коридор ціни є прийнятним для країн-споживачів і одночасно дозволяє країнам-виробникам нафти продовжувати інвестувати в розвиток нафтової промисловості.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас