Мита на іномарки: Путін підтримає російський автопром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мита на іномарки: Путін підтримає російський автопром

Казна та Політика
539
Глава уряду Росії Володимир Путін 19 грудня на нараді, присвяченій проблемам автопрому, представив заходи, які уряд почне, щоб допомогти вітчизняним виробникам і складальним виробництвам іноземних компаній.
Уряд буде субсидіювати ставки по трирічних кредитах росіян на покупку автомобілів ціною до 350 тисяч рублів, випущених у Росії, у розмірі двох третин ставки рефінансування ЦБ, заявив Путін. Цей захід буде діяти з 2009 року.
"Найважливіше завдання - відновити споживчу активність населення. Для цього пропонуються наступні заходи: субсидіювати процентні ставки по кредитах громадян на придбання автомобілів", - цитує прем'єр-міністра РІА Новости.
Ціна, при якій держава готова надати допомогу із кредитами на покупку автомобіля, дозволить купувати машини не тільки вітчизняних марок, але і Ford, Chevrolet, Hyundai та Renault російського складання.
Як захід з підтримки вітчизняного виробника Путін запропонував закуповувати тільки автомобілі, зроблені в Росії.
"Хотів би відразу сказати - бюджетні ресурси, кошти природних монополій і, розраховую, найбільші приватні компанії повинні піти на закупівлю продукції вітчизняного виробництва", - заявив прем'єр.
"Сьогодні, коли наші виробники змушені скорочувати виробництво, вважаю абсолютно неприпустимим витрачати гроші для придбання імпортних машин", - цитує Путіна РІА Новости.
Прем'єр-міністр пояснив, що має на увазі лише так званий "прямий імпорт", а не продукцію заводів іноземних компаній, що працюють на території РФ.
Він визнав, що підвищення мит на ввезення іномарок зачіпають інтереси жителів Далекого Сходу.
"Пропоную обнулити залізничний тариф на перевезення вітчизняних автомобілів на Далекий Схід. Доходи, що випадають РЗ, будуть компенсовані з бюджету", - сказав глава уряду.
Путін також повідомив, що на додаткові закупівлі в 2009 році автомобілів для соціальних галузей, міліції, військових і рятувальників буде виділено 12,5 млрд. рублів на додачу до запланованих раніше 15 млрд. рублів. Він додав, що кошти повинні бути розподілені таким чином, щоб не тільки вирішити завдання оновлення автопарку відомств, але й рівномірно підтримати виробників різних типів машин.
Крім того, до 40 млрд. рублів буде виділено на закупівлю вітчизняної дорожньої техніки. "При Мінтрансі буде створена або передана спеціалізована лізингова компанія, у яку з різних джерел буде направлено до 40 мільярдів рублів на закупівлю вітчизняної дорожньої техніки", - сказав прем'єр.
Путін зажадав також найближчим часом провести торги із держзакупівель автомобілів і вже на початку наступного року приступити до виплати авансів виробникам, збільшивши його розмір до 50% від суми контракту.
"Щоб держзакупівлі стали для автопрому дієвою і своєчасною допомогою, потрібно провести конкурсні торги якомога швидше, і вже в першому кварталі почати виплачувати виробникам аванси під майбутні поставки", - сказав він.
"При цьому розмір авансування по закупівлях автомашин збільшений з 30 до 50% від суми контракту, а вимоги щодо забезпечення виконання контракту - банківська гарантія, страховка, поручительство скасовані", - додав прем'єр, відзначивши, що зробити це можна тільки в тому випадку, якщо закупівля проводиться безпосередньо у виробника.
"Держава також допоможе виробникам розмістити в 2009 році облігації в обсязі до 60 млрд. рублів. Для підвищення привабливості цих паперів під них будуть надані держгарантії, а для банків, що викупили ці облігації, відкрите рефінансування з боку ЦБ", - заявив Путін.
Він підкреслив, що, відповідно до поправок у бюджет, підприємства автопрому можуть використовувати механізм держгарантій і зможуть залучити до 70 млрд. рублів кредитів.
"Кредитні лінії в обсязі до 43 мільярдів рублів будуть відкриті лізинговим компаніям. Причому на термін до трьох років і зі ставкою не вище ставки рефінансування ЦБ, що дасть їм можливість відновити свої операції", - сказав Путін.
"Необхідно допомогти відновити інвестиційний попит на комерційні автомобілі", - відзначив він.
Глава уряду не виключив можливість вживання додаткових заходів для підтримки російського автопрому. "Якщо буде потрібно, будемо приймати і додаткові рішення щодо підтримки автопрому країни", - сказав він.
Прем'єр відзначив, що комплекс заходів, що намічений сьогодні для реалізації, "може бути далеко не вичерпним".
"Ми й у цьому випадку будемо уважно стежити за тим, що відбувається в галузі, як у виробництві, так й у соціальній сфері. І в спільній роботі з регіональною владою будемо реагувати як на соціальну ситуацію, що складається залежно від самопочуття автопрому, так і на економічну", - сказав прем'єр.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас