Ванникова: Україна виплатила 1 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ванникова: Україна виплатила 1 млрд дол.

Енергетика
1716
Україна виплатила 1 млрд дол. боргу за газ за вересень-жовтень в 2008 р.
Про це повідомила журналістам прес-секретар Президента України Ірина Ванникова, передає кореспондент РБК-Україна.
За станом на сьогоднішній день в українські ПХГ закачано 29,5 млрд куб. м газу, з них 17 належить НАК "Нафтогаз України", додала вона. "Вказаного ресурсу достатньо для повного та надійного забезпечення національної економіки газом в першому кварталі", - сказала Ванникова.
Зараз здійснюється накопичення необхідних сум для закінчення оплати закачаних обсягів природного газу. "На думку Президента України, затягування з оплатою за отриманий ресурс, яке відбувається при недбалому відношенні до цього питання з боку уряду, привело до надмірного затягування підписання контракту між "Нафтогазом України" та "Газпромом". Президент України впевнений, що особисте втручання глави держави дозволить вирішити відмічену проблему і договір в газовій сфері буде підписаний", - відзначила прес-секретар.
Крім того, Ванникова повідомила, що в Секретаріаті президента вважають, що вартість імпортного газу для України повинна складати наступного року 100 дол. за тис. куб. м. "Глава держави стурбований цифрами, які озвучуються окремими російськими посадовими особами щодо ціни на газ наступного року у розмірі 250-300 дол. за тис. куб. м. На його думку, така ціна не відповідає реальному стану речей, оскільки останні місяці спостерігається істотне і стрімке падіння світових цін на енергоносії, зокрема на природний газ. В даний час фахівцями вважається економічно обґрунтована ціна газу - 100 дол. за тис. куб. м. Цей рівень відповідає світовим принципам формування цін на енергоносії, оскільки враховує вартість альтернативних джерел енергії, які діють в конкретному регіоні. Президент вважає, що НАК "Нафтогаз" та "Газпром" при підписанні прямого договору на постачання природного газу погоджують реальну ціну на природний газ для українських споживачів", - сказала вона.
Раніше сьогодні офіційний представник компанії RosUkrEnergo Андрій Кнутов заявив, що НАК "Нафтогаз України" ще не закрила борг за постачання газу в жовтні 2008 р. Всього, за його словами, "Нафтогаз України" до кінця 2008 р. повинен сплатити понад 2 млрд дол. за постачання газу.
Втім, представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов ще вчора заявив, що Україна погасила борг за газ в підземних сховищах газу за жовтень 2008 р. При цьому він повідомив, що за листопад та грудень Україна залишилася винна 2 млрд дол. В той же час С.Купріянов висловив побоювання, що Україна не зможе перерахувати ці засоби до Нового року, а у такому разі у "Газпрому" не буде юридичних підстав для його постачань.
Відзначимо, що раніше російська сторона заявляла, що у разі невиплати боргу Україна може отримати в 2009 р. "ринкову" ціну на газ - 400 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас