Експерт: Мораторій на дострокове вилучення банківських вкладів повинен бути скасований — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Мораторій на дострокове вилучення банківських вкладів повинен бути скасований

Кредит&Депозит
2217
Мораторій на дострокове вилучення банківських вкладів повинен бути скасований, вважають експерти Рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг". Як повідомила прес-служба агентства, у грудні ц.р. аналітична служба РА "Експерт-Рейтинг" провела дослідження впливу мораторію на дострокове вилучення вкладів на економіку країни.
У результаті був зроблений висновок, що тривалим обмеженням на дострокове вилучення вкладів монетарна влада країни зруйнувала ринкову основу для формування платоспроможного попиту на товарному ринку. Як показують спостереження агентства, протягом листопада-грудня 2008 року загальна тенденція доларової і навіть гривневої дефляції в національній та іноземній валюті торкнулася ринків нерухомості, імпортних товарів народного споживання, продуктів харчування і т.д. Населення, відчуваючи дефляцію, мало б можливість звернутися в банки за достроковим вилученням депозитів для здійснення необхідних покупок. Зниження депозитної бази банків дозволило б не допустити обвалу попиту на товарних ринках і ринку нерухомості. У підсумку фінансові інститути зазнавали б менше зниження рівня якості активів, а темпи зниження рівня промислового виробництва в листопаді 2008 року були б не такими катастрофічними.
На думку аналітичної служби РА "Експерт-Рейтинг", мораторій НБУ блокував традиційний ринковий механізм вирівнювання цін на товарних ринках в умовах рецесії. У суб'єктів ринкових відносин просто не вистачає грошей для здійснення угод з активами, вартість яких по деяких товарних групах знизилася в кілька разів. Також, фактично, разом зі знеціненням товарних активів продовжує погіршуватися якість портфеля банківських кредитів. На думку аналітиків Агентства, зниження вартості активів на товарному ринку відбувається не тільки через девальвацію, однією з основних причин залишається бар'єр на шляху грошових потоків з банківської системи на товарний ринок.
Як показала практика, мораторій НБУ на дострокове вилучення вкладів не є ефективним інструментом утримання вкладів у довгостроковому періоді, а його вплив на динаміку залучення нових вкладів був негативним. Психологічно більшість громадян були морально не готові продовжувати існуючі депозити і відкривати нові, усвідомлюючи, що не зможуть мати до них доступу.
У РА "Експерт-Рейтинг" вважають, що мораторій НБУ порушив етичні норми відносно вкладників, які тримали в банках депозити в національній валюті, і тим самим серйозно підірвав довіру вкладників до національної валюти. У світовій практиці одним з методів утримання вкладників у банках залишається підвищення процентної ставки по вкладу для тих, хто хоче забрати його. Введення адміністративної заборони на дострокове вилучення гривневих вкладів привело до того, що вкладники позбулися інструменту тиску на банки, які активно підвищують ставки по кредитах у гривні і відмовляються підвищувати ставки по депозитах у гривні по вже чинних договорах. У підсумку власники гривневих вкладів не мають змоги одержати хоч якусь компенсацію за знецінювання їхніх вкладів відносно іноземних валют, а виходить, мораторій порушує основні принципи когнітивної психології, просто знищуючи довіру до гривневих вкладів.
Мораторій НБУ, на думку аналітиків Агентства, порушує етичні норми відносно населення. Оскільки заборона на дострокове вилучення населенням вкладів суперечить основним нормам Цивільного Кодексу, а також нормам основної маси договорів банківських вкладів, що передбачають дострокове розірвання, то зовсім ясно, що дана ініціатива регулятора діє, і буде діяти не для всіх вкладників. Насамперед, від дії мораторію постраждало юридично безграмотне населення, що не звикло відстоювати свої права в суді.
"У тому випадку, якщо НБУ не зможе скасувати мораторій, у першому півріччі 2009 року ми будемо спостерігати розвиток різко негативного сценарію в національній економіці, з наступним банкрутством великих банків без істотного рівня зовнішньої підтримки", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас