Падіння української економіки може припинитися до кінця 2009р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння української економіки може припинитися до кінця 2009р

Валюта
3251
Українська економіка продовжить падіння в першому півріччі 2009 року, і ця тенденція може припинитися лише в четвертому кварталі багато в чому завдяки вже більш низькій порівняльній базі поточного року, вважає голова однієї з найбільших в Україні інвестиційних компаній "Драгон Капітал" Томаш Фіала.
"У грудні і першому кварталі ситуація кращою не буде. У другому кварталі також очікується "мінус", однак темпи падіння будуть менш істотними. А ближче до нуля спад сповільниться орієнтовно в четвертому кварталі 2009 року", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
Фіала, що очолював у період попередньої кризи в 1998 році в Україні інвестиційну компанію Wood&Company, висловив думку, що нинішня криза вдарить по Україні значно сильніше.
"Тоді криза мала регіональний характер, а зараз у неї - загальносвітові причини, і сховатися від неї ніде", - сказав голова інвесткомпанії. Той факт, що Україна значніше страждає від кризи, ніж більшість інших країн, він пояснив сильно порушеним в останні роки платіжним балансом, надзвичайною відкритою економікою із часткою експорту у ВВП більше 50% і політичною нестабільністю.
Голова "Драгон Капіталу" додав, що настільки швидке падіння в промисловості і в економіці в цілому пояснюється також тим, що криза дуже швидко вразила банківську систему, що різко призупинила кредитування.
Як вважає Фіала, одним з основних факторів поліпшення ситуації повинно стати відновлення світової економіки, а також поліпшення позицій українських експортних галузей завдяки девальвації гривні.
На його думку, у цей час курс національної валюти близький до рівноважного рівня. "Девальвація гривні і зниження попиту привели до різкого скорочення імпорту та відновлення платіжного балансу, тим більше, що короткі інвестиції із країни вже майже всі пішли", - констатував голова "Драгон Капіталу".
У той же час він підкреслив: політична невизначеність може знову порушити рівновагу, що формується, на валютному ринку. "Потрібна впевненість у тому, що влада готова і зможе боротися із кризою, однак в останні тижні звучать сигнали, що лише додають непевності", - сказав Фіала.
У зв'язку із цим він допустив імовірність поліпшення ситуації, якщо проголошена в парламенті коаліція зможе продемонструвати дієздатність і прийняти дієві антикризові закони.
Говорячи про ситуацію на українському фондовому ринку, голова ІК "Драгон Капітал" відзначив, що, як правило, ринок акцій реагує на економічну ситуацію з випередженням. При цьому він нагадав, що падіння українських акцій почалося ще навесні поточного року. За його словами, до теперішнього часу ринок уже впав майже на 90% у доларах і на 76,6% у гривнях, що є найбільшим падінням у світі.
"Більшість негативних очікувань уже відбито в нинішніх оцінках компаній", - вважає Фіала. На його думку, якщо взяти за основу ідею про випередження ринком акцій процесів у реальній економіці приблизно на півроку, то можна прогнозувати: у першому кварталі 2009 року фондовий ринок буде ще досить слабким, але потім може початися пожвавлення.
"Найцікавіші моменти для вкладення будуть до літа 2009 року, особливо якщо горизонт інвестицій три-п'ять років", - сказав він, нагадавши, що вкладені після кризи 1998 року в 1999-2001 р. інвестиції потім забезпечили зростання у розмірі понад 100% річних.
На думку голови "Драгон Капіталу", українські акції вже досить дешеві, однак інтерес до вітчизняного ринку знижується через його низьку ліквідність.
Ще однією причиною, що поки робить малопривабливим український ринок акцій, він назвав дешевину єврооблігацій українських емітентів, валютна прибутковість по яких досягає 50-70% річних і вище навіть у випадку, якщо мова йде про банки з іноземним капіталом.
Фіала відзначив, що в такій ситуації "Драгон Капітал" активізувала роботу на ринку українських єврооблігацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас