Акції видобувних компаній Азії дешевшають на падінні сировинних цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції видобувних компаній Азії дешевшають на падінні сировинних цін

Фондовий ринок
87
Акції азіатських видобувних компаній дешевшають у п'ятницю після того, як вартість нафти впала нижче $36 за барель, а мідь подешевіла до мінімуму за 4 роки, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, залишається практично без змін - на рівні 89,75 пункту. З початку тижня показник виріс на 7,2%, підвищення з 1 грудня становить 9,4%, і аналітики сподіваються, що індекс завершить місяць зростанням вперше з квітня поточного року.
Японський Nikkei 225 додав 0,7% після того, як Банк Японії знизив ключову процентну ставку до 0,1% з 0,3%.
"Ослаблення цін на нафту й метали є ознакою спаду у світовій економіці, і це не дуже добре для тих, хто робить гроші на сировині", - стверджує Ріко Гомес з Rizal Commercial Banking Group.
Нафта подешевіла на 9,6% - до $36,22 - на торгах у Нью-Йорку в четвер, що є найнижчим рівнем на закриття біржі з червня 2004 року. Рекордне зниження видобутку країнами ОПЕК на цьому тижні поки не допомогло стримати падіння нафтових цін.
Котирування акцій найбільшої гірничодобувної компанії світу ВHP Billiton Ltd. впали на 3,4% у Сіднеї. Курс паперів провідної компанії Китаю з видобутку нафти на шельфі Cnooc Ltd. опустився на 3,7%.
Дешева нафта вселяє оптимізм топ-менеджерам авіакомпаній, які розраховують на зниження цін на авіапаливо. Другий за величиною авіаперевізник Австралії Virging Blue Holdings Ltd. додав на торгах у п'ятницю 7,3%. Котирування акцій найбільшої авіалінії Гонконгу піднялися на 2,9%.
Ціна паперів провідного виробника комп'ютерної пам'яті у світі Samsung Electronics Co. виросла на 4,7% на тлі підвищення індексу цін на чипи пам'яті вперше з червня. Вартість акцій другої за величиною компанії цього сектора Hynix Semiconductro Inc. збільшилася на 5,4%.
Ринкова вартість Panasonic Corp. виросла на 3,1% на падінні курсу ієни до долара, оскільки більше половини виторгу компанія одержує за рубежем.
Курс акцій другого за величиною перевізника насипних вантажів Японії Mitsui O.S.K. Lines Ltd. впав на 3,7%. Вартість паперів провідного світового оператора суховантажів China Cosco Holdings Co. звалилася на 6,8%. Найбільша компанія країни з морських перевезень нафти China Shipping Development Co. втратила 6,1% капіталізації.
Індекс Baltic Dry, що відслідковує ціни на морські перевезення насипних вантажів по усьому світі, впав у четвер вперше за 9 сесій на тлі ослаблення попиту і використання судів для зберігання сировини, а не його перевезення. У грудні вартість морських вантажоперевезень звалилася до мінімуму більш ніж за два десятиліття, оскільки виробники сталі скоротили обсяги закупівель сировини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас