Рада НБУ рекомендує правлінню центробанку вжити заходи для зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ рекомендує правлінню центробанку вжити заходи для зміцнення гривні

Валюта
2914
Рада Національного банку України (НБУ) рекомендує правлінню центрального банку вжити заходів для зміцнення гривні, оскільки курс на рівні 9,5-10 грн/$1 згубний для економіки країни, вважає голова Ради Петро Порошенко.
"Сьогодні ця девальвація несе величезні ризики для економіки держави, для стабільності фінансово-банківської системи і вимагає негайних і твердих заходів... Курс 9,5-10 грн/$1 або більш категорично неприйнятний для економіки України", - сказав він на прес-конференції в четвер за підсумками засідання Ради НБУ.
При цьому голова Ради НБУ підкреслив, що девальваційні тенденції в більшій мірі підтримуються валютними операціями банківських установ, ніж панічними настроями населення.
"Рада НБУ вимагає від правління виконання першочергових пріоритетів, які зазначені в Основних принципах грошово-кредитної політики, а саме - вимагає забезпечення стабільного курсу", - підкреслив Порошенко.
При цьому він відзначив, що підприємства-експортери притримують валютний виторг, що негативно відображається на курсовій динаміці.
У той же час, за його словами, дестабілізуючий вплив скупки валюти на міжбанку НАК "Нафтогаз України" нейтралізовано: у середу Нацбанк продав держхолдингу поза міжбанком $800 млн за офіційним курсом і має намір дотримуватися цієї процедури до кінця поточного року.
Голова Ради НБУ також виступив за підвищення прозорості валютного ринку і забезпечення рівного доступу банків до валютних ресурсів НБУ. При цьому він відзначив, що окремі невеликі банки можуть дуже точно вгадувати курс інтервенцій Нацбанку, що вкрай складно пояснити: певні банківські операції дозволяють в умовах курсової нестабільності за два дні отримувати прибуток у розмірі 10-15% від обсягу операцій.
У той же час він повідомив, що Нацбанк планує вживати жорстких заходів до банків-порушників валютних правил. "У трьох банках виявлені порушення правил валютних операцій... Заходи будуть дуже жорсткі, аж до позбавлення ліцензій", - сказав Порошенко.
Говорячи про рефінансування банків, він висловив думку, що таке кредитування також поки здійснюється в недостатньо прозорих умовах. При цьому, за його даними, загальний обсяг рефінансування банків досяг 84 млрд грн, у тому числі надано 42 млрд грн середньострокових кредитів.
Щодо звинувачень Нацбанку в махінаціях на валютному ринку, про які заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Ради НБУ відзначив, що тільки президент і парламент повинні давати оцінки роботі НБУ і нести необхідну відповідальність.
"Є персональна відповідальність голови Нацбанку Володимира Стельмаха і правління за забезпечення головної конституційної функції Нацбанку - забезпечення стабільності національної грошової одиниці", - додав він.
За словами Порошенка, 19 грудня об 11:00 відбудеться нарада керівників банків і НБУ, на якій буде представлений новий порядок продажу валюти центральним банком.
Він також повідомив, що чергове засідання Ради НБУ може відбутися вже в понеділок, 22 грудня: після одержання офіційних даних від уряду про перегляд макроекономічних прогнозів на наступний рік Рада розгляне питання внесення змін у прогноз динаміки грошових агрегатів.
Крім того, за словами Порошенка, Рада НБУ також розгляне можливість включення курсового прогнозу в основні принципи грошово-кредитної політики на 2009 рік, щоб не затримувати бюджетний процес, яким передбачається одержання такого прогнозу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас