Євросоюз занепокоєний можливим припиненням постачання російського газу Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз занепокоєний можливим припиненням постачання російського газу Україні

Енергетика
969
Європейський союз (ЄС) стурбований можливим припиненням постачання Росією газу Україні.
З такою заявою виступив прес-секретар комісара Євросоюзу з питань енергетики Андріса Пієбалгса, передає Reuters.
Відзначається, що аналогічна ситуація складається щозими, починаючи з 2005 р. При цьому, вважає ЄС, незважаючи на загрозу припинення постачання Україні, що може негативно відбитися на європейських споживачах, у Європи є в сховищах запаси газу, які дозволять витримати короткострокові зупинки в його подачі.
Раніше сьогодні офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що Україна до кінця року не буде більше здійснювати погашення заборгованості за російський газ. Сьогодні ж повідомлялося, що Україна перерахувала "Газпрому" частину боргу в обсязі близько 800 млн дол. За словами С.Купріянова, інформація про здійснення платежів у розмірі 800 млн дол. - це тільки частина інформації, що була отримана від українських колег. Друга частина, відзначив представник ВАТ "Газпром", полягає в тому, що "більше вони нічого РФ до Нового року не заплатять". "Це означає, що вони погасили заборгованість за жовтень, але борг за листопад, оплата за грудень (а разом зі штрафними санкціями це близько 2 млрд дол.) - ми ці гроші до Нового року не побачимо", - сказав Купріянов.
За словами прес-секретаря НАК "Нафтогаз України" Валентина Землянського, НАК продовжує розраховуватися за імпортний газ. "Я не знаю, звідки в "Газпрому" інформація про те, що ми до кінця року більше не будемо платити", - сказав він. А поїздка делегації компанії в Лондон пов'язана c питаннями безперебійних постачань газу європейським споживачам і взаємин із кредиторами, відзначив прес-секретар "Нафтогазу України".
Як повідомлялося, голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина, перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко та уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сьогодні відбули в Лондон для проведення консультацій у контексті врегулювання питань співробітництва з Російською Федерацією та країнами ЄС у сфері постачання і транзиту природного газу.
У той же час американський сенатор Ричард Лугар сьогодні заявив в ефірі "Эхо Москвы": "Україна краде газ, німці і поляки страждають від цього, виходить жахлива ситуація. Це негарна дипломатія - заохочувати такі речі". Сенатор вважає, що необхідно знайти мирне вирішення проблеми "газових" відносин між "Газпромом" та Україною.
Нагадаємо, Європейська комісія (ЄК) уже закликала Росію та Україну припинити суперечки про ціну на газ "раз і назавжди". Пієбалгс закликав обидві сторони досягти певної угоди, яка б розв'язала двосторонні суперечки "раз і назавжди, причому якомога швидше". При цьому ЄК не висловлювала занепокоєння щодо поточних постачань газу в країни Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас